Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

 

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně. V ženském těle jsou estrogeny zodpovědné za zvyšování objemu cirkulujících tekutin a zároveň i za hromadění tuků. Shluky zvětšených tukových buněk uvíznou mezi vlákny pojivové tkáně. Pojivová tkáň ve střední vrstvě kůže u mužů připomíná síťku, u žen je nepravidelná a vertikální. Tuk v mužském těle „zapadne“ do síťkového uskupení vláken, a proto je rozložen rovnoměrně, kůže je hladká. U žen se však hromadí ve shlucích, což je příčina vzhledu pomerančové kůry. A proč je to vlastně tak? Protože ženy potřebují mít kvůli měnícím se tvarům v těhotenství kůži elastičtější než muži. Pokud se k uvedeným faktům navíc připočítá nedostatečný pohyb, omezený příjem tekutin a špatná životospráva, celulitida je na světě. A aby toho nebylo málo, celulitida je dědičná, takže pokud jí trpěla Vaše máma, pravděpodobně potrápí i Vás.

 

Jak s ní zabojovat?

 

Eliminovat celulitidu je obtížné, ale možné. Nečekejte každopádně zázraky na počkání. Chce to v první řadě vaše odhodlání, nikdo vám tento problém neodstraní bez vašeho přičinění. V první řadě se zaměřte na zdravou stravu a pravidelný pitný režim. Naservírujte si pořádnou dávku ovoce, zeleniny, zdravých tuků a sacharidy nahraďte bílkovinami. Pijte čistou vodu, zapomeňte na slazené nápoje a alkohol, také na kouření a těsné oblečení, které brání volnému toku lymfy. Rovněž se celulitidy nezbavíte bez fyzické aktivity. Vsaďte na dřepy, výpady a různé cviky na problematické partie s vlastní váhou. Cvičte alespoň dvacet minut denně. Po cvičení si dopřejte střídavě teplou a studenou sprchu. Výborným doplňkem ve sprše jsou kávové peelingy, které pokožku detoxikují, odvodňují a zjemňují její povrch. Po sprchování je vhodné použít kosmetiku určenou pro problémové partie – dbejte však na čisté přírodní složení, abyste své úsilí o detoxikaci organismu nezkazili pravidelnou dávkou toxinů z kosmetiky. Vhodná jsou přírodní tělová mléka či oleje s obsahem aktivních látek jako jsou kofein, kapsaicin (získaný z chilli papriček), L-karnitin, koenzym Q10, skořice, zelený jíl a výtažky z břečťanu. Při jejich nanášení pokožku masírujte, vhodné jsou také různé masážní pomůcky pro domácí použití. Dobrým tipem je například speciální masážní baňka, kterou pohybujete po problémových partiích a pomocí podtlaku pokožku výrazně prokrvíte.

 

 

 

 

Celulitida úzce souvisí s lymfatickým systémem

 

Lymfatický systém je soustava, která z těla odvádí toxiny. Pokud lymfa nefunguje jak má, projevuje se celulitidou, akné, zavodňováním, oslabenou imunitou, v horších případech nádorovým onemocněním.

Co může zpomalovat a narušovat fungování lymfatického systému?

- nedostatek pohybu,

- toxiny (z potravy, ovzduší a kosmetiky),

- potraviny a jídla s obsahem nezdravých tuků,

- nedostatek živin (málo čerstvého ovoce a zeleniny),

- nedostatečný pitný režim,

- častá konzumace červeného masa a mléčných výrobků,

- hormonální antikoncepce.

 

Co naopak může pomoci rozproudit tok lymfy?

- pravidelné svižné procházky s dlouhým krokem (důležité jsou dlouhé kroky, které stimulují lymfatické uzliny ve tříslech),

- pití čisté vody, zeleninových šťáv a bylinkových čajů (vyhnout se sladkým nápojům),

- dechová cvičení,

- pravidelná lymfodrenážní masáž u specialisty,

- manuální techniky pro stimulaci lymfatických uzlin,

- příjem potravin, které odvodňují a zlepšují metabolismus, například citrony, skořice, chilli, zelený čaj, zelená káva, koriandr, petrželka, celer, ovesné vločky, listová zelenina, losos, lněná semínka,

- maderoterapie - jedná se o moderní masážní techniku, která využívá dřevěných anatomicky tvarovaných nástrojů na odbourávání celulitidy, podporu lymfatického systému a tvarování postavy. Opakovanými masážními pohyby dojde k odplavení tuků, toxinů a přebytečných tekutin a zároveň se prokrví svaly a pokožka. Přibližně po pěti sezeních je patrné zlepšení stavu celulitidy, zmenšení objemu problémových partií, zvýšený tonus pokožky a zvednutý zadek.

 

Tak co, milé dámy, navnadili jsme Vás alespoň trochu? Doporučujeme Vám zmíněné tipy neodkládat na později – předcházet celulitidě je totiž mnohem jednodušší, než ji odstraňovat. Přejeme Vám, aby Vaše úsilí co nejdříve přineslo své ovoce 😉




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?
Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

únor 09, 2024 0 komentů

Chcete, aby vaše vlasy byly silnější, zdravější a rychleji rostly? Nejste sami. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých "zaručených" receptech na růst vlasů, ale po mnoha zklamáních zůstáváte skeptičtí.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar