Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

únor 09, 2024 0 komentů

Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

Chcete, aby Vaše vlasy byly silnější, zdravější a rychleji rostly? Nejste sami. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých "zaručených" receptech na růst vlasů, ale po mnoha zklamáních zůstáváte skeptičtí.

V tomto článku bychom se rádi zaměřili na jednu účinnou látku, která slibuje urychlení růstu vlasů a snížení jejich vypadávání. Je jí káva - přesněji řečeno kofein obsažen v kávě. Pokud se chcete dozvědět vše o účincích kofeinu na růst vlasů, pohodlně se usaďte - udělejte si kávu - a čtěte dál 😉.



V čem spočívá kouzlo kávy v péči o vlasy?



Může za to kofein, jehož bohatým zdrojem jsou kávová zrna. Kofein je známý svými povzbuzujícími účinky, pokud si ho dopřejeme v podobě ranního šálku kávy. Zkoušeli jste však kávu používat i zvenčí? Její lokální aplikace na pokožku má stejně významné účinky. Pojďme si o nich říci více:

Stimulační účinek: stejně jako Vaše tělo potřebuje svou denní dávku kofeinu, ocení kofein i Vaše vlasové folikuly. Kofein při lokální aplikaci tyto folikuly stimuluje a je pro ně jako budík, který vlasy doslova probouzí a podporuje jejich růst.

Zlepšení krevního oběhu: kofein může také zvýšit prokrvení vlasové pokožky. Lepší prokrvení znamená, že vlasové folikuly jsou zásobovány větším množstvím živin a kyslíku, které jsou pro růst vlasů nezbytné.

Ochrana vlasů pomocí antioxidantů: Kromě kofeinu obsahuje káva také řadu antioxidantů, které chrání vlasy před škodlivými volnými radikály a oxidačním stresem. Kávová kúra na vlasy tak může Vaše vlasy ochránit před agresory z vnějšího prostředí a pomoci tak zachovat jejich zdraví a odolnost.

Přírodní barva na vlasy: Někteří lidé rádi používají kávu na vlasy ze zcela jiného důvodu: jako přírodní způsob barvení vlasů. Tento domácí způsob barvení vlasů si získal oblibu pro svůj šetrný přístup ve srovnání s chemickými barvami na vlasy. Uvařenou studenou kávu lze aplikovat na vlasy, zejména na šedivé prameny, pro jemnou a dočasnou změnu barvy díky tmavým pigmentům.

Kofein jako účinný blokátor DHT: Pro ty, kteří slyší o DHT poprvé, rádi vysvětlíme podstatu.Tato problematika se týká především mužů. V těle mužů je velké množství testosteronu a téměř 10 % z něj se u dospělého muže pomocí enzymu 5-alfa reduktázy přeměňuje na di-hydro-testosteron (DHT), což je aktivnější a silnější forma testosteronu. Hormon DHT je androgen, který u mužů stimuluje a řídí vývoj a udržování typických mužských znaků. Tvoří se v prostatě a nadledvinách, poté se DHT dostává do krevního oběhu, a to až do pokožky hlavy. Váže se na receptory ve vlasových folikulech a postupně je začíná poškozovat, považuje je za cizí. Působením DHT se vlasové folikuly zmenšují, vlasy řídnou a zkracují se, až nakonec folikuly zcela odumřou. Je proto nutné věnovat této problematice pozornost předem, aby se zabránilo úplnému odumření vlasových folikulů. Je třeba účinně snížit produkci DHT nebo zpomalit přeměnu testosteronu na DHT. Co to znamená v praxi? Naštěstí lze v přírodě nalézt několik prostředků, jak účinně blokovat DHT. Mezi nejvýznamnější patří Serenoa creeper (Saw palmetto), kopřiva, houba Reishi, rozmarýn, lněná a sezamová semínka, zelený čaj, avokádo, banány, různé druhy ořechů a několik druhů ovoce a zeleniny. A do této skupiny právem patří i kofein. Lokální aplikace kofeinu na pokožku hlavy výrazně snižuje působení DHT a působí tak proti vypadávání vlasů.



Lze tomu opravdu věřit...?



Když už jsme si řekli o účincích kofeinu na vlasy, pojďme se ponořit hlouběji. Příznivé účinky kofeinu nejsou jen "babské rady" - jsou podloženy mnoha vědeckými studiemi. Přelomová studie publikovaná v roce 2007 potvrdila účinek kofeinu jako významného blokátoru DHT, což se ukázalo jako slibné při léčbě androgenní alopecie neboli dědičného vypadávání vlasů. Další studie z roku 2014 zjistila, že kofein prodloužil trvání anagenní (růstové) fáze růstu vlasů u mužů i žen (růst vlasů se skládá ze tří fází - růstové, přechodné a klidové). Bylo tedy potvrzeno, že vlasy mohou díky kofeinu růst delší dobu, než se dostanou do klidové fáze a nakonec vypadnou. Třetí studie z roku 2017 dokonce zjistila, že lokální přípravek s 0,2 % kofeinu je při léčbě vypadávání vlasů u mužů téměř stejně účinný jako 5 % roztok Minoxidilu (v současnosti nejúčinnější lokální přípravek pro léčbu alopecie na trhu).

Pokud Vás tedy trápí vypadávání vlasů, kofein může být Vaším skvělým pomocníkem. Zařazení této přírodní složky do každodenního režimu může zpomalit vypadávání vlasů a podpořit růst stávajících i nových vlasů. Až tedy příště sáhnete po šálku kávy nebo šamponu s kofeinem, vězte, že nepodléháte jen módnímu trendu; jde o vědecky ověřené řešení, jak si zachovat korunu krásy.



Jak používat kofein na vlasy



Nyní, když už víte vše o vztahu mezi kávou a vlasy, pojďme si říci, jak tyto znalosti využít v praxi. Existuje několik způsobů, jak využít kofein pro růst vlasů, přičemž některé jsou výhodnější než jiné.

Pití kávy: Těšíte se, že si od nynějška budete dopřávat ještě více kávy a navíc se těšit z hustší hřívy? 😊 V tomto případě Vás musíme zklamat. Obsah kofeinu v nápojích většinou nestačí na to, aby měl viditelné účinky na Vaše vlasy. Kromě toho vzhledem ke zdravým limitům příjmu kofeinu doporučujeme vychutnávat si kávu spíše kvůli chuti a přílivu energie.

Kávové oplachy: Možná Vás napadlo začít si doma oplachovat vlasy kofeinem tak, že si uvařenou a vychlazenou kávu nanesete přímo na vlasy a pokožku hlavy. I když to může být příjemný experiment, je důležité si uvědomit, že koncentrace kofeinu v takových oplachách není tak přesná jako ve speciálních vlasových přípravcích. Výsledky se proto mohou lišit a navíc je třeba počítat s rizikem mírného zabarvení vlasů, nebo podráždění pokožky. Opatrnost je proto třeba zejména u osob se světlejšími vlasy a citlivou pokožkou hlavy.

Výrobky na vlasy obsahující kofein: Nejlepším a nejbezpečnějším způsobem, jak zařadit kofein do péče o vlasy, je používat speciálně vyvinuté vlasové přípravky obsahující kofein. Tyto šampony, kondicionéry nebo vlasová tonika jsou navrženy tak, aby dodávaly správnou koncentraci kofeinu přímo do vlasové pokožky a vlasových folikulů, čímž je zajištěna optimální absorpce a minimální riziko vedlejších účinků. Kromě toho tyto produkty často obsahují další osvědčené přírodní složky, jako je extrakt z rozmarýnu, kreatin, panthenol a prebiotika pro správnou mikroflóru vlasové pokožky. Jsou bezproblémovou a spolehlivou volbou pro ty, kteří chtějí podpořit růst vlasů nebo zabránit jejich vypadávání.



V sortimentu MARK face & body najdete následující přípravky pro péči o vlasy, které obsahují kofein:

 

MARK shampoo Coffee & Lemon - pro normální a mastné vlasy

MARK shampoo Rosemary & Coffein - proti vypadávání vlasů a k obnově růstu

 

MARK hair conditioner Broccoli oil & prebiotic - pro normální vlasy




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar