Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Proč je důležité pH v šamponech?

 

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Úplně Vás chápeme – orientovat se ve světě vlasové péče může být trochu náročné, zvláště když přijde řeč na pojmy jako „hladina pH“. Ale nebojte se, moc rádi Vám tuto problematiku přiblížíme tím nejjednodušším způsobem. V tomto článku se ponoříme do fascinujícího světa péče o vlasy s nízkým pH a jeho vlivu na udržení harmonie ve vlasech a vlasové pokožce. 

 

Proč je pH v péči o vlasy důležité?

 

Hladina pH ve Vašem šamponu není jen zbytečný detail – je to zásadní prvek, který může výrazně zlepšit, nebo naopak narušit zdraví Vašich vlasů a pokožky. Nejprve si zopakujme něco z chemie – pH měří kyselost nebo zásaditost látky. Stupnice pH se pohybuje od 0 do 14, přičemž 7 je neutrální. Vše pod 7 je kyselé a vše nad 7 je zásadité. Když použijete šampon s příliš vysokým nebo příliš nízkým pH, může to narušit jemnou rovnováhu ve vlasech a vlasové pokožce. Příliš vysoké pH může způsobit otevření vlasové kutikuly (pozn.: kutikula je vnější vrstva obklopující vlas a má funkci ochranné bariéry proti vlivům z vnějšího prostředí), což vede ke krepatění, statické elektřině nebo lámání. Na druhé straně příliš nízké pH šamponu může způsobit stažení kutikuly, což má za následek ochablé vlasy bez života. Navíc pH Vašeho šamponu přímo ovlivňuje jeho účinnost – správná úroveň pH totiž zajišťuje nejefektivnější čištění.

Význam pH pro vlasy se ještě více zvýrazňuje při práci s tvrdou vodou, která má vyšší pH. Produkty péče o vlasy s nízkým pH působí proti zásadité povaze tvrdé vody, čímž zabraňují potenciálnímu poškození vlasové kutikuly a vlasové pokožky.

 

Jaké je optimální pH pro vaši pokožku a vlasy?

 

Hodnota pH Vašich vlasů je kolem 3,7 a pH pokožky hlavy je 5,5. Obě jsou tedy mírně kyselé. Přestože představa kyselého prostředí v kontextu vlasů může trochu odrazovat, ve skutečnosti je to to, po čem Vaše vlasy a pokožka touží! Pokud jde o optimální úroveň pH vlasových produktů, měly by se snažit co nejvíce přiblížit přirozenému pH vlasů a pokožky. V ideálním případě byste si měli vybírat produkty, které jsou mezi 4,0 a 5,5 na stupnici pH. Tato úroveň kyselosti pomáhá udržovat vlasové kutikuly hladké a kůži hlavy v rovnováze, aby Vaše vlasy mohly růst v plném zdraví.

 

Co je to šampon s vyváženým pH?

 

Šampon s nízkým pH má přibližně stejné pH jako Vaše pokožka a vlasy (v rozsahu od 4,0 do 5,5). Možná budete překvapeni, ale ne všechny šampony mají kyselé pH, bohužel. Studie z roku 2014 zjistila, že ze 123 různých testovaných šamponů jen 38 % mělo pH pod 5,5. Je to šokující i vzhledem k tomu, že tatéž studie dospěla k závěru, že pokud má šampon pH nad 5,5, může poškozovat pokožku hlavy a vlasy.

 

Výhody šamponů s nízkým pH pro vlasy

 

Jemné čištění: Příliš zásadité produkty mohou být agresivní, mohou odstraňovat z pokožky přirozené oleje a vysušovat vlasy. Šampony s vyváženým pH na druhé straně čistí Vaše vlasy jemně a zajišťují, že zůstanou lesklé a zdravé.

Ochrana kutikuly: Alkalické (zásadité) přípravky otevírají vlasové kutikuly a vystavují vlasy potenciálnímu poškození. Šampony se správným pH zajišťují, že kutikuly zůstanou uzavřené a hladké.

Rovnováha pokožky hlavy: Pokud je pH Vašeho šamponu příliš vysoké, může to narušit pH pokožky hlavy a způsobit podráždění, svědění a suchost. Šampon se správnou kyselostí udrží vzácnou rovnováhu pH pokožky hlavy.

Ochrana barvy vlasů: Šampony s vyváženým pH pomáhají udržet Vaše zabarvené vlasy neporušené a zajišťují, že barva zůstane mnohem déle výrazná a zářivá.

Boj proti krepovatění a lámavosti: Pokud je pH Vašeho šamponu příliš vysoké, způsobí to negativní elektrický náboj ve vlasech, což vede ke tření, statické elektřině a krepovatění. Produkty s optimálním pH vlasů Vám zanechají vlasy hladké a hydratované.

 

Jak zjistit pH vašeho šamponu?

 

Nyní, když už víte, jak důležitá je úroveň pH Vašich produktů péče o vlasy, pravděpodobně byste chtěli zjistit, jakou hodnotu na stupnici pH dosahují Vaše oblíbené produkty. Zde je návod, jak na to:

Zkontrolujte etiketu: Některé značky uvádějí úroveň pH přímo na etiketě produktu, nebo v popisu produktu na webové stránce značky. Hledejte výrazy jako vyvážené ph, kyselé pH nebo ideální konkrétní číslo pH.

Šampony MARK face & body mají hodnotu pH 5.00.

Kontaktujte výrobce: Nebojte se oslovit přímo výrobce a zjistěte rychle a jednoduše úroveň pH Vašeho šamponu.

Domácí pH testování: Pokud rádi experimentujete, můžete si pH změřit sami pomocí testovacích proužků, které naleznete v každé lékárně. Navlhčete proužek šamponem, porovnejte barvu s tabulkou a pH Vašeho šamponu už nebude tajemstvím!

Online zdroje: Možná se už někdo zabýval stejnou otázkou jako Vy a hodnotu pH Vašeho šamponu již zjišťoval, přičemž ji sdílí na internetu ve formě recenze. Pusťte se proto do hledání a ušetřete čas i peníze 😊

 

Co je ještě třeba zvážit kromě hodnoty pH?

 

Přestože nízká hodnota pH je rozhodující, sama o sobě nezaručuje, že daný šampon bude pro Vaše vlasy ten pravý. Zde jsou čtyři další faktory, které je třeba mít na paměti při nákupu šamponu:

1. Typ vlasů: Jeden šampon nevyhovuje všem – zvažte proto svůj typ vlasů. Jsou mastné, suché, kudrnaté nebo rovné? Jsou spíše jemné a potřebovaly by zvětšit objem, nebo potřebujete vlasy naopak zkrotit? Různé šampony vyhovují různým potřebám, proto pečlivě zvažte, čeho chcete ve své vlasové rutině dosáhnout.

2. Na ingrediencích záleží: Nahlédněte do seznamu ingrediencí. Hledejte výživné složky, jako jsou přírodní oleje, antioxidanty, vitamíny a posilující proteiny. Kvalitní ingredience hrají významnou roli při udržování Vaší koruny krásy ve špičkovém stavu. Na druhé straně doporučujeme říci jasné NE sulfátem, silikonem, parabenem, ftalátem, vysušujícímu alkoholu, minerálním olejem a syntetickým vonným látkám v šamponu. Tyto složky mohou vysušit vlasy, zatížit je nebo dokonce způsobit alergické reakce na pokožce a způsobit tak zdravotní problémy.

3. Specifické problémy s vlasy: Máte lupy, seboreu, vlasy mají sklon ke krepovatění, k vypadávání, nebo si vlasy pravidelně barvíte? Hledejte šampon, který je určen k řešení problémů Vašich vlasů – jen tak jim dopřejete takovou péči, jakou opravdu potřebují.

4. Bez krutosti a udržitelný: Pokud vám záleží na naší planetě, zvažte šampon, který je v souladu s Vašimi hodnotami a je šetrný nejen k Vašim vlasům, ale také k planetě a zvířatům.

 

 




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?
Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

únor 09, 2024 0 komentů

Chcete, aby vaše vlasy byly silnější, zdravější a rychleji rostly? Nejste sami. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých "zaručených" receptech na růst vlasů, ale po mnoha zklamáních zůstáváte skeptičtí.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar