Z čeho je složena moje kosmetika? Jak číst INCI?

květen 16, 2021 0 komentů

Z čeho je složena moje kosmetika? Jak číst INCI?

Názvy INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) jsou systematické názvy mezinárodně uznávané na identifikaci kosmetických přísad. Byly vyvinuty Výborem pro mezinárodní nomenklaturu (INC) a publikované Radou pro osobní péči (PCPC) v Mezinárodním slovníku a příručce pro kosmetické přísady.

Nač nám to, spotřebitelům, vlastně je...

INCI se nachází na všech obalech kosmetických výrobků, na vnějších obalech, přiložených příbalových letácích a často na všech třech.

  • Tento seznam nabízí spotřebiteli možnost zkontrolovat v seznamu všechny složky. Pro rostlinné složky se často používají latinské názvy, názvy jiných složek také vycházejí z latiny, případně z angličtiny, pokud se ve složení kosmetického přípravku nacházejí suroviny různého původu, tak to bude mix obou jazyků, dokonce i v názvu jedné suroviny - např. Rosmarinus Officinalis Leaf Water.
  • Co je pro nás podstatné je, že názvy jsou jednotné, jednu a tutéž složku najdete pod jedním názvem všude na světě.

Složky jsou seřazeny v sestupném pořadí podle hmotnosti, tj. složky, které se nacházejí v největším množství, jsou uvedeny na prvním místě v seznamu.

Toto pravidlo však přestává platit pro většinu složek v množství méně než 1 % z celkového objemu. To znamená, že pokud narazíte na cokoliv pod 1 %, složky už nemusejí být uspořádány sestupně.

Takže jak na to:

Na samém začátku INCI jsou složky, kterých je v produktu nejvíce, no a na konci ty, kterých je ve výrobku nejméně. Tedy různé konzervanty u produktů s vodní složkou (aqua, hydrosol,...), často i syntetická parfemace s označením "Parfum / Fragrance." Pod tímto názvem se může schovat cokoli - no a to už patří do kategorie výrobního tajemství a to již nepodléhá povinnosti deklarace kompletního složení.

Složky na konci složení jsou také velmi důležitý ukazatel, a to kvality. Pokud výrobce deklaruje ve složení produktu skvělý arganový olej, a přitom je ve složení 3., 4. složka od konce, tak je zřejmé, že je ho v produktu velmi málo a jeho účinnost je minimálně sporná.

Kosmetický produkt výrobce "vyskládá" následovně:

Pokud jde o kosmetiku, existují 3 skupiny látek:

  • základní látky,
  • účinné látky,
  • pomocné látky (přísady).


Základní látky se přirozeně nacházejí v pokožce. Pokožka potřebuje tyto látky, aby fungovala a plnila svou ochrannou funkci. Nejdůležitější složky jsou oleje, tuky a voda.

Aktivní látky označují složky, které napomáhají pokožce. Patří sem vitamíny, enzymy látky podporující hydrataci, různé rostlinné extrakty a mnohé jiné.

Pomocné látky dodávají kosmetickému přípravku další vlastnosti, jako je roztíratelnost, hustota, konzistence, vůně. Skládají se z vonných látek, příchutí, emulgátorů, konzervačních látek atd.

Aby kosmetický výrobek plnil deklarovanou funkci (hydratace, anti aging, podpora růstu vlasů či jiné), musí být tyto 3 skupiny látek ve vyváženém poměru. Pokud vidíme příliš mnoho ingrediencí, je na zvážení, zda nejde o obyčejná "plnidla," a naopak. V takovém případě je vhodnější sáhnout podle složení po jednoduchém produktu, skládající se pouze z kvalitních přírodních bio olejů a másel.

Jak tedy ve zkratce na výběr vhodného kosmetického produktu podle INCI?

Vybírejme si v první řadě výrobce, který má naši plnou důvěru. Důvěryhodný výrobce je transparentní, uvádí použité složky, odpovídá na položené otázky. Informuje svého zákazníka o použitých surovinách, jakož i o aktivních látkách.

Cílem jeho kosmetiky je učinit život svým zákazníkům hezčí a zdravější.

No a nakonec nezapomeňme, že popisem složení musí být označen jakýkoli výrobek určený spotřebiteli, i vzorky použity pro reklamní účely.

Seznam INCI je skvělý začátek, jak se naučit rozpoznat vhodnou kosmetiku tak, abyste za své peníze dostali kvalitní a funkční kosmetický výrobek, který zvýrazní přirozenou krásu.

---

Jako příklad zkusme si dešifrovat sérum z mé prebiotické řady MARK Prebiotic HYALURONIC SERUM pro všechny typy pleti.

Ingredience (INCI): * Lavandula Angustifolia Flower Water (levandulový bio hydrolát), Glycerine (zvlhčující látka), * Aloe Barbadensis Leaf Juice (bio výtažek z listů Aloe Vera), Aqua, Inulin (výtažek z kořenů čekanky), Silk Amino Acids (hedvábný protein), Sodium hyaluronát (kyselina hyaluronová), Sodium Levulinate (antimikrobiální látka), Leuconostoc / Radish Root Ferment Filtrate (antimikrobiální látka), Xanthan Gum (rostlinné zahušťovadlo), Arginine (pomocná látka pro úpravu pH), Sodium Anis (antimikrobiální látka ), ** Limonene, ** Linalool, Sodium Phyto (přírodní chelatační činidlo), Alcohol

Lavandula Angustifolia Flower Water (levandulový bio hydrolát)

Základní látka a zároveň aktivní látka

Glycerine

Aktivní látka

Aloe Barbadensis Leaf Juice (bio výtažek z listu Aloe Vera)

Aktivní látka

Aqua

Základní látka

Inulin (výtažek z kořene čekanky)

Aktivní látka

Silk Amino Acids (hedvábný protein)

Aktivní látka

Sodium Hyaluronate (kyselina hyaluronová)

Aktivní látka

Sodium Levulinate

Antimikrobiální látka, pomocná látka

Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate

Konzervační látka vytvořená fermentací kořenů Raphanus sativus (ředkvička) s mikroorganismem Leuconostoc, bakterií z kyseliny mléčné, pomocná látka

Xanthan Gum

Rostlinné zahušťovadlo, pomocná látka

Arginine

Pomocná látka pro úpravu pH

Sodium Anisate

Antimikrobiální látka, pomocná látka

Limonene

Součást esenciálního oleje v hydroláte, aktivní látka

Linalool

Součást esenciálního oleje v hydroláte, aktivní látka

Sodium Phytate

Chelatační látka - pomocná látka

Alcohol

Konzervační látka - pomocná látka

 

Pokud máš zájem vyzkoušet toto hydratační sérum vhodné pro každý typ pleti, použij v pokladně kód INCI-BLOG a získáš slevu až 20% na celý nákup!

Slevu může použít každý pouze jednou.




Též v Novinky

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?
Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

únor 09, 2024 0 komentů

Chcete, aby vaše vlasy byly silnější, zdravější a rychleji rostly? Nejste sami. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých "zaručených" receptech na růst vlasů, ale po mnoha zklamáních zůstáváte skeptičtí.

Více..

Péče o pleť v zimě
Péče o pleť v zimě

leden 19, 2024 0 komentů

I vám se zdá, že vaše pleť během zimy jaksi ztratila jas? Je na dotek suchá, matná a možná i jemně podrážděná? Pleť totiž během zimy ztrácí velmi důležitou hydrataci. Proč tomu tak je?

 

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar