Využij sílu sauny!

listopad 04, 2016 0 komentů

Využij sílu sauny!

Ahoj,

prudké ochlazení dá zabrat i tomu nejsilnějšímu organizmu. Naše těla jsou výrazně oslabená a náchylná. Všudypřítomné bacily a viry začínají pomalu útočit a i když zničit je není v lidských silách, přece jen se s nimi dá bojovat a na ten boj je potřeba se pořádně vyzbrojit. Nabízím Ti pár tipů, jak si posílit imunitu využitím skryté síly sauny a díky ní přežiješ toto podzimní a zimní období snad bez návštěvy lékaře ;-)

Nejdřív se podívejme na blahodárné účinky sauny:

  • Prevence proti prochladnutí a chorobám
  • Posilňuje kardiovaskulární systém
  • Zvyšuje obranyschopnost organizmu a podporuje imunitu
  • Působí protizánětlivě, protibakteriálně a zabíjí roztoče žijící na lidské pokožce, čímž zlepšuje průběh alergií, ekzémů a různých kožních onemocnění
  • Odstraňuje bolesti (hlavy, kloubů, svalů) a svalové křeče
  • Urychluje hojení drobných ranek
  • Zabezpečí lepší spánek
  • Zlepšuje tělesnou i duševní kondici
  • Redukuje psychické napětí, nervozitu, úzkost a pocity vyčerpanosti
  • Očisťuje organizmus od nepotřebných látek

Pozor, saunování má bohužel i háček, protože si ho nemůže dopřát každý. Není vhodné v případě nepříznivého zdravotního stavu – pozor by si měli dát epileptici, lidé se srdečními a cévními onemocněními, vysokým krevním tlakem, s chorobami plic, cukrovkou nebo revmatici. Dále se nedoporučuje při virózách, horečkách, chřipce nebo angíně, během menstruace, a pokud nebylo tělo zvyklé na saunu před těhotenstvím, dávejte si pozor i v období těhotenství.

Abychom během sauny předešli nepříjemnostem, je potřebné dodržovat následující pravidla:

1. Příprava 

    Bez ohledu na to, jestli si zvolíš suchou švédskou saunu, parní, vlhkou finskou, aromatickou bylinkovou, či infra saunu, v každém případě je důležité dbát na hygienu. Jen co se osprchuješ, můžeš vstoupit jen v Evině rouše, případně v čistém bavlněném přehozu do vyhřáté sauny. Do sauny se nedoporučuje chodit v plavkách či spodním prádle!

    2. Prohřívání

      Pohodlně se posaď nebo si lehni. Dýchej pomalu a zásadně nosem. Zdravý člověk se může bez jakýchkoliv obav saunovat 2-3 krát týdně v jednom až třech 15 minutových blocích. Mezi každým by měla být aspoň 20 minutová přestávka.

      3. Ochlazení

      Po každém bloku vyměň saunu za chladnou vodu. Postupně ochlazuj tělo, max. 5 minut, přičemž začni nohama, zády, potom rukama a na závěr břichem a hrudníkem. Během ochlazování prochází tělo několika fázemi. Nejdříve pocítíš chlad a jeho působením se postupně cévní kapiláry v podkoží stáhnou a začnou stlačovat krev do vnitřních orgánů, až dokud chlad neustoupí.

      4. Oddych 

      Po skončení ochlazování se přesuň do odpočinkové zóny. Zabal se do tepla a relaxuj asi 10 – 20 minut. Až potom můžeš jít opět do sauny a celý postup opakovat.

      5. Ukončení

      Po závěrečném relaxovaní je nevyhnutné doplnit ztracené tekutiny vodou, bylinkovým čajem nebo kokosovou vodou a důkladně se osprchovat a spláchnout, vypocené odpadní látky. V tomto finálním kroku Ti skvěle poslouží přírodní kávový peeling MARK! Peelingem se pokožka krásně očistí a zjemní, a vzhledem k tomu, že obsahuje bohaté množství mandlového a kokosového oleje, není potřebné se už ani krémovat. Pokud miluješ masáže, právě v této chvíli si ji můžeš bez obav dopřát. Kombinace sauny, peelingu a kvalitní masáže garantuje výsledek ve formě pružné a sametové pokožky a v dlouhodobějším horizontu se projeví detoxikovaným organizmem a prokazatelně posílenou imunitou!

      Mějte krásný a ve zdraví prožitý podzim!

      Tvůj MARK




      Též v Novinky

      Co by neměl (a naopak měl) obsahovat kvalitní sprchový gel?
      Co by neměl (a naopak měl) obsahovat kvalitní sprchový gel?

      červen 21, 2024 0 komentů

      Čtete-li tento článek, pravděpodobně se začínáte více zajímat o složení sprchových gelů či šamponů, nebo Vás k článku přivedly problémy s pokožkou nebo vlasy. Každopádně jsme rádi, že Vás toto téma zajímá a budeme se snažit poskytnout Vám cenné informace 😊

      Více..

      Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
      Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

      duben 11, 2024 0 komentů

      Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

      Více..

      Proč je důležité pH v šamponech?
      Proč je důležité pH v šamponech?

      březen 20, 2024 0 komentů

      Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

      Více..

      Instagram: @scrub_mark

      English   Deutsch   Slovensky   Magyar