Proč používat kosmetiku s obsahem rozmarýnu?

srpen 02, 2019 0 komentů

Proč používat kosmetiku s obsahem rozmarýnu?

Všichni víme jak vypadá a jak voní, špičatá bylinka tmavozelené barvy s výraznou pálivou vůní - to je rozmarýn. Používáme ho denně v kuchyni na přípravu masa či pečených brambor, někdy si z něj děláme čaj nebo ochucuje ním limonádu. Co, ale přesně dělá rozmarýn významnou surovinou pro přírodní medicínu, gastronomii a kosmetický průmysl?

Rozmarýn je bohatý na B vitamíny, hlavně na kyselinu listovou, A a C vitamín a minerály jako vápník, draslík a železo. Silné desinfekční a antibakteriální účinky zajistily rozmarýnu časté využívání v přírodní medicíně, používá se na uvolnění dýchacích cest, podpoření prokrvení a celkového povzbuzení organismu a psychiky. Do kosmetiky si našly cestu jeho listy, květy i celá rostlinka, přičemž se z nich extrahuje rozmarýnový olej, konkrétně účinné látky nebo čistý květinový hydrolát. Rozmarýnový extrakt je až 1,6krát účinnější antioxidant než vitamin E díky obsahu kyseliny kávové a rozmarýnové. Tyto kyseliny odpovídají za antioxidační sílu rozmarýnu, díky čemuž kosmetika s rozmarýnem chrání naši pleť před vnějšími radikály a stárnutím. Rozmarýnový olej zase přidává kosmetice výraznou bylinnou aroma a pomáhá bojovat proti tvorbě akné a lupů.

Hydrolát je destilovaná rostlinná voda, která obsahuje těkavé hydrofilní sloučeniny z rostlin, takže látky, které výrazně voní a jsou rozpustné ve vodě. Hydroláty se nejčastěji používají v organické péče o pleť jako náhrada za čistou vodu. Topické používání rozmarýnu má prokázané protizánětlivé účinky, zmírňuje zarudnutí, pomáhá mastné pokožce pleti i hlavy regulovat tvorbu kožního mazu a zlepšuje prokrvení pokožky, díky čemuž minimalizuje otoky kolem očí. Takto zvýšená cirkulace krve zároveň pomáhá obnovit přirozenou pružnost a pevnost pokožky a snížit výskyt ochablé a vrásčité pleti. Rozmarýnový hydrolát tvoří základ dvou mých produktů MARK hair mask Argan & Rosemary - výživná maska ​​na suché vlasy s rozmarýnem a arganovým olejem a MARK Hyaluronic Acid Serum - hyaluronové sérum pro intenzivní hydrataci pleti. Jeho obsah v pleťovém séru pomáhá revitalizovat a osvěžit pokožku pleti, zatímco rozmarýnová vlasová maska ​​podporuje růst vlasů, bojuje proti lupům a pomáhá navrátit zdraví a vitalitu vlasům i pokožce hlavy.




Též v Novinky

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?
Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

únor 09, 2024 0 komentů

Chcete, aby vaše vlasy byly silnější, zdravější a rychleji rostly? Nejste sami. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých "zaručených" receptech na růst vlasů, ale po mnoha zklamáních zůstáváte skeptičtí.

Více..

Péče o pleť v zimě
Péče o pleť v zimě

leden 19, 2024 0 komentů

I vám se zdá, že vaše pleť během zimy jaksi ztratila jas? Je na dotek suchá, matná a možná i jemně podrážděná? Pleť totiž během zimy ztrácí velmi důležitou hydrataci. Proč tomu tak je?

 

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar