Odpovědi na všechny vaše otázky týkající se exfoliaci

srpen 13, 2019 0 komentů

Odpovědi na všechny vaše otázky týkající se exfoliaci

Tělové a obličejové peelingy, masážní kartáče, chemické peelingy s AHA kyselinami či mikrodermabraze, všichni jsme se již setkali s nesčetným množstvím způsobů a produktů jako peelingovat naši pokožku. Správná exfoliace nám pomáhá zlepšit prekrvanie organismu, stimuluje tvorbu kolagenu a zlepšuje tak elasticitu a pružnost pokožky, pomáhá účinným látkám snadněji penetrovat a uvolňuje ucpané póry, díky čemuž minimalizuje tvorbu černých teček a vyrážek. Na druhé straně nesprávná exfoliace může narušit přirozené pH pokožky, podráždit pokožku nebo nadměrně odmastit či až poškrábat naši pleť. Abychom se naučili o pokožku starat správným způsobem a zbytečně její neubližovali, připravil jsem si pro vás odpovědi na vaše nejčastější otázky týkající se exfoliaci.

  • Kolik exfoliace naše tělo opravdu potřebuje?

Klíč ke zdravé pokožce je v udržení její bariérové ​​funkce. Vnější vrstva pokožky, stratum corneum, je vrstva plochých buněk obalených v tuku, které mají za úkol zadržovat vlhkost uvnitř a zabraňovat toxinům, infekcím a bakteriím se dostat dovnitř pokožky. Správný peeling pomáhá odstraňovat nečistoty a odumřelé kožní buňky nasbírané na povrchu této bariéry. Naopak příliš častá exfoliace může způsobit narušení této bariéry, čímž naše pokožka ztratí funkci bránit se a hydratovat se. Neexistuje jedna odpověď, kolik exfoliace je málo a kolik příliš, vždy třeba sledovat reakci naší pleti na kosmetiku, kterou používáme a jak ji používáme. Při citlivější pokožce se sklonem k zarudnutí je lepší omezit peeling tak na jednou týdně. U ostatních typů pokožky je bezpečné používat peeling na obličej 2-3 týdně, přičemž zbytek těla můžeme peelingovat i častěji.

  • Jaké peelingy používat?

Nejdůležitější pravidlo při mechanické exfoliaci je nepoužívat příliš velké částice, které by mohly narušit celistvost pokožky a vyhýbat se dráždivým a alergenním látkám. Ideální jsou přírodní peelingy, které používají jemné částice jako semínka rostlin, sůl nebo cukr, jemně pomletá káva nebo minerály. Při chemickým peelingu se dá také sáhnout po přírodních variantách, nejčastěji izolovaných z ovoce ve formě enzymů. Nejznámější jsou peelingy s obsahem AHA (alfa-hydroxy) kyselin jako například kyselika glykolová a mléčná, které fungují na principu odbourávání buněk a nečistot na povrchu pokožky chemickou reakcí. Výhodou chemických peelingů je, že nemohou pořezat pokožku, avšak po jejich použití je pokožka přecitlivělá na sluneční záření, proto se doporučují používat pouze v kombinaci s vysokým ochranným faktorem nebo jen před spaním.

  • Mohu peelingovat i svůj typ pokožky?

Při mastné pokožce se kožní maz, mrtvé kožní buňky a nečistoty mohou hromadit v pórech a způsobovat tak nadměrnou tvorbu černých teček a vyrážek, proto je peeling skvělý i při mastné a aknéoznej pleti. Je důležité si před peelingem dobře umýt ruce, abychom zanesení nečistoty do pokožky a při kombinací mastné pleti a mastnějších peelingů s vysokým obsahem přírodních olejů je lepší použít menší množství peelingu zředěného s vodou, případně použít peeling s obsahem antibakteriálních a antiseptických látek.

Při suché a zralé pokožce je dobré používat výživnější peelingy bohaté na oleje a přírodní másla. Při suchých peelingu je důležité pleť před použitím pořádně navlhčit, abychom pokožku neodřeli a aby přírodní oleje uzavřeli v naší pleti co největší množství vlhkosti. Pravidelným scrubovaním se minimalizuje počet suchých míst a šupinek a i make-up a líčidla budou na tváři lépe držet.

  • Jak správně peelingovat svou pleť a pokožku těla?

Při každém peelingu je důležité nejprve vyzkoušet menší množství produktu na předloktí, abychom si ověřili jestli nejsme na produkt alergický. Ze začátku je dobré nepoužívat peeling příliš často, abychom zistli toleranci a regeneraci naší pokožky. Při suchých peeling, jako jsou i moje kávové peelingy, třeba vždy začít s pořádně navlhčenou a čistou pokožkou. Menší množství produktu si nasyp do čistých rukou a začni jemnými, krouživými pohyby masírovat pokožku bez zbytečného tlaku. Soustřeď se hlavně na problémová místa jako okolí zadečku, stehna, lokty a chodidla. Pro intenzivní relaxační pocit je příjemné se věnovat i místům jako dekolt, krk, šíje, obličej, lýtka, ale i pokožce hlavy. Při peelingovaní bychom měli mít pocit, že jde o příjemní masáž. Kávové peelingy je dobré nechat déle působit, aby se kofein dobře vstřebal do pokožky a následně je opláchnout vlažnou vodou. Pokud pleť po peelingu zůstane krásně zářivá, netřeba ji už dále hydratovat, pokud však máme pocit, že pleť je vysušená nebo až příliš mastná, je možné pleť dodatečně hydratovat nebo ještě umýt bylinným nebo květinovým hydrolátem.

Doufám, že se mi podařilo zodpovědět všechny vaše otázky týkající peelingovaní, pokud jsem však právě tvou otázku vynechal, nestyď se mi napsat na mých sociálních sítích. Teď už jen stačí si vybrat ten ideální peeling a připravit se na pocit té nejjemnější pokožky :)

P.S.: Scrubování je skvělý doplněk péče i o pánskou pokožku. Pravidelný peeling obličeje pomáhá mužům zredukovat zarůstání chloupků a zároveň je to ideální náhrada krémování, pokud se pánem po sprše nechce ještě natírat celé tělo.

P.S.II: Topické použití kávových produktů bohatých na kofein by nemělo představovat žádné riziko pro těhotné ženy, ale jejich používání je vždy na vlastním přesvědčení budoucích maminek.




Též v Novinky

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?
Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

únor 09, 2024 0 komentů

Chcete, aby vaše vlasy byly silnější, zdravější a rychleji rostly? Nejste sami. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých "zaručených" receptech na růst vlasů, ale po mnoha zklamáních zůstáváte skeptičtí.

Více..

Péče o pleť v zimě
Péče o pleť v zimě

leden 19, 2024 0 komentů

I vám se zdá, že vaše pleť během zimy jaksi ztratila jas? Je na dotek suchá, matná a možná i jemně podrážděná? Pleť totiž během zimy ztrácí velmi důležitou hydrataci. Proč tomu tak je?

 

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar