Proč jsou oleje základem účinné kosmetiky?

březen 08, 2019 0 komentů

Proč jsou oleje základem účinné kosmetiky?

V péči o zdraví a čistotu pokožky se živočišné tuky a rostlinné oleje používají už celá staletí. Tuky byly také důležitou součástí tradiční medicíny - máslo, lůj či rybí tuk sa používaly na popáleniny, opary, popraskanou kůži, revmatické bolesti, vředy či záněty a zároveň sloužily jako základ mastí a obkladů, aby se léčivé látky z bylinek dobře rozpustily v tucích a snadno pronikaly do pokožky.

Když lidé zjistili, že semena rostlin obsahují bohaté zásoby olejů, začali přemýšlet, jak využít a zpracovat i je. S prvními úspěšnými extrakcemi olejů ze semen se úplně změnila kosmetika jako taková. Rostlinné oleje se v dnešní době používají hlavně jako základ kosmetických výrobků, které brání úniku vody z pokožky vytvořením ochranné vrstvy na jejím povrchu. Oleje zároveň zjemňují vrchní vrstvy pokožky i vlasovou strukturu, redukují záněty, používají se jako rozpouštědla a vyvolávají pocit hladké a jemné pokožky.

Oleje chrání kůži

Pokožka jako ten najvětší orgán těla plní hlavně funkci ochrany před vnějšími vlivy. Každý den nás chrání před mikroorganismy, ultrafialovým zářením, alergeny a toxiny. Nejdůležitější roli přitom sehrává hlavně svrchní část pokožky – epidermis. Rostlinné oleje se proto začaly používat v kosmetice hlavně na posílení těchto funkcí pokožky.

Mandlový, jojobový či avokádový olej se po aplikaci drží v povrchových vrstvách kůže, kde tvoří ochrannou bariéru a zadržují vlhkost. Některé mastné kyseliny, jako například olejová, také pomáhají zvyšovat propustnost kůže pro další důležité látky. Složky jako tokoferoly zase mají antioxidační vlastnosti, čímž pomáhají pokožce bojovat se záněty, fenolové sloučeniny pomáhají s hojením ran.

To vše je důvodem, proč jsou kosmetické produkty MARK face and body založeny hlavně na vlastnostech přírodních a organických olejů. V jejich složení nejčastěji najdete arganový, kokosový, mandlový a jojobový olej. Mandlový olej ve scrubech pomáhá při nedokonalostech a podráždění, argan a jojoba v Mark organic oil zase chrání tvář před vnějšími vlivy a ztrátou hydratace.




Též v Novinky

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?
Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

únor 09, 2024 0 komentů

Chcete, aby vaše vlasy byly silnější, zdravější a rychleji rostly? Nejste sami. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých "zaručených" receptech na růst vlasů, ale po mnoha zklamáních zůstáváte skeptičtí.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar