Krásky, hezký den,
je tady nejvýznamnější křesťanský svátek, který provází řada rituálů a zvyků. My se tady spolu nebudeme pokládat do náboženských tradic, ale vezmeme to trochu po "našem", to znamená po té konzumní stránce věci. Neb jídlo já mám s Velikonoci spojené moc. Hlavně když se všichni potkáme spolu u stolu, jíme, barvíme, povídáme…
Na Velikonoce pečeme, smažíme, vaříme, barvíme. Žádné pečení a vaření v přímém přenosu ovšem ode mě nečekejte. Od toho jsou tu jiní borci. Protože miluju hezké, efektní, přírodní a účinné věci, dám vám pár tipů na to, jak si obarvit vajíčka přírodním způsobem, abyste nemusely používat všechny ty barvy z drogerií plné chemických koktejlů. A když si k tomu vezmete ještě bio vajíčka, vaše ekologické svědomí přímo zaplesá. A až je pak budete jíst, zaplesá i váš organismus.
Žluté vejce: slupky od hnědé cibule, kurkuma
V půl litru vody svaříme slupky ze dvou cibulí, vložíme do nich vejce a chvíli povaříme. Musíme intenzitu barvy hlídat, aby nebyly vejce hnědé. Pokud budete chtít mít jo žlutou barvu, přidejte do lázně dvě lžičky kurkumy, povařte. A je to!
Červené vejce - červená řepa
Šťávu z červené řepy dáme do hrnce s vodou, neředíme ji, a do ní vložíme vejce. Vaříme.
Modré vejce - červené zelí
Nakrouháme půl hlávky červeného zelí, zalijeme ji vodou, aby byla ponořená, do ní vložíme vajíčka a vaříme aspoň 20 minut. Do nálevu přidáme dvě lžíce octa.
Zelené vejce - mražený špenát
vyndáme z mrazáku špenát, a jednu až dvě kostky dáme vařit do půl litru vody, přidáme vajíčka a necháme krátce povařit. A zelené vajíčko je na světě.
Takhle si můžete hrát s mnoha barvami a odstíny. Fantazii se meze nekladou. A až skončíte se všemi přípravami v přírodním duchu, nezapomeňte si pohrát a odpočinout si od všech příprav ve vaně i se mnou.:-). Já jsem totiž taky přírodní - bez chemie a různých konzervantů a vaší pleti pomáhám přírodními zbraněmi a jak občas napíšete, dosti účinně :-)
Krásné Velikonoce,
Váš MARK