Makrónky - Recept a postup jak na to :) – MARK face and body Česko Přejít na obsah
Makrónky - Recept a postup jak na to :)

Makrónky - Recept a postup jak na to :)

Ahoj,

všude kolem nás už chystají vánoční výzdobu, v televizi se naplno rozjíždějí vánoční reklamy a obchody začínají praskat ve švech nákupy chtivých zákazníků. Ani v tomto období, kdy někteří začínají propadat předvánočním steskům, jsem na Tebe nezapomněl a nenechám Tě ve štychu! Jak jsem Ti slíbil v článku „Očaruj svět francouzským šarmem“, přináším Ti originální recept na tradiční francouzské makrónky. Pokud stále ještě nevíš co upéct na Vánoce, nabízím Ti malou inspiraci v podobě této francouzské dobroty. Příprava si vyžaduje sice trošku více přípravy, ale slibuji, že to zvládneš a budeš na sebe hrdá. Nejdůležitější je dělat je s láskou :-).

Jak na to? Vyrobíš si karamelovou náplň, makrónky, spojíš a podáváš :) Samozřejmě, přes celý proces výroby Tě provedu krok za krokem :)

KARAMELOVÁ NÁPLŇ

Ingredience:

  • 150 - 200g Karamelové Salko
  • 250g Máslo

Dopředu si připravíme velmi jednoduchou, pro někoho sice ne příliš zdravou, ale zato výbornou karamelovou náplň. Máslo pokojové teploty rozmícháme – klidně si můžete pomoci mixérem a postupně přidáváme karamelové Salko, až dokud nemáme vhodnou konzistenci. Necháme ji odležet mimo chladničku a po upečení laskonek je náplní slepíme.

MAKRÓNKY

Ingredience:

  • 3 vaječné bílky
  • 30 g práškového cukru
  • 125 g mandlové moučky
  • 200 g práškového cukru
  • potravinářské barvivo

Příslušenství:

mixér, váha, sítko, cukrářské zdobítko, papír na pečení, silikónová stěrka. 

POSTUP:

1) Připravíme si směs - mandlová mouka a 200 g práškového cukru a přesejeme přes sítko.
2) Vyšleháme bílek do podoby konzistence „pěny do koupele“
3) Pokud docílíme ze sněhu měkké špičky (ještě se na metličce ohne) je čas přidat barvivo.
4) šleháme, dokud nám špička ze sněhu nestojí - jako na fotu.

5) Přidáme připravenou směs mouky a cukru a na 2x ji přisypeme do vyšlehaných bílků.
6) Macaronage - smícháme mouku a bílky dokud nemáme těsto “jako lávu".
7) Následně na připravený plech s papírem na pečení „nastříkáme“ makrónky – ideálně menší velikosti.

8)  Když máme plech plný (cca 6x4 ks) poklepeme jím z každé strany o stůl -  pěkně se nám rozlejí do kulatého tvaru a odstraní se bublinky.
9) Necháme uschnout - trvá to cca 1 hod - dokud nám makrónky nezaschnou.
10) Zapneme troubu na cca 130 - 140C (závisí na troubě) a pečeme, asi 15 min. Okolo 5 minuty makrónkám začínají růst typické “nožičky”.
11) Po vyndání z trouby necháme makrónky úplně  vychladnout, aby se nám pěkně odlepili.

12) Naplníme připraveným krémem a necháme odstát do následujícího dne, aby změkly, 30 min před konzumací vyndáme z chladničky.

Malý tahák při výrobě - co s tím, pokud makrónky...

- jsou popraskané - příliš vysoká teplota, nedostatečná macaronage, málo schly
- nemají nožičky - těsto bylo příliš řídké, nízká teplota v troubě
- nejdou sloupnout z papíru - jsou málo upečené - pokud ještě nevychladly, dáme zpět do trouby
- jsou duté - přešlehaný sníh, vysoká teplota
- jsou příliš tvrdé - je to ok - změknou do druhého dne po naplnění krémem

- nejsou ani po 20 min upečené - pečeme dál, vše závisí na troubě

Ať se Ti daří a vytvoříš super makrónky :)

P.S.: Pošli mně foto jak se ti podařili! Na poprvé je to sice těžký oříšek, ale i za snahu, nejusilovnější z vás ocením scrubem ve vánoční vůni!

Tvůj MARK

Předchozí příspěvek Další příspěvek