Je bohatá pěna skutečně nezbytná?

leden 25, 2019 0 komentů

Je bohatá pěna skutečně nezbytná?

Bohatá pěna se při mytí pokožky i vlasů stále považuje za nejdůležitější znak čistoty. Obecně stále věříme, že naše vlasy a tělo nemohou být dokonale čisté bez velké a všudypřítomné pěny s milionem bublinek. Ve skutečnosti množství pěny nemá žádný vliv na kvalitu kosmetických produktů či jejich účinek.

Čistá voda sama o sobě není dostatečná k odstranění nečistot, proto se komerčně používají povrchově aktivní látky – tenzidy, které díky své chemické struktuře vážou vodu i mastné nečistoty nerozpustné samostatně ve vodě. Pěna se vytváří promícháním vody a těchto tenzidů, přičemž množství vytvořené pěny a schopnost čistit povrch se navzájem neovlivňují. Jinými slovy, některé povrchově aktivní látky mohou dobře čistit bez velké pěny a jiné mohou pěnit bez dobrého čištění.

Komerčně se v dnešní době nejčastěji používají právě syntetické tenzidy jako SLS (Sodium lauryl sulfate) či SLES (Sodium laureth sulfate), neboť jsou levné a efektivní. Efektivní až tak, že pokožku při čištění zcela vysušují a odstraňují z ní i přirozenou tukovou vrstvu, která je potřebná pro pružnost a ochranu naší pokožky. Často tak zanechávají naši pokožku hlavy či těla zcela vysušenou, dehydratovanou a podrážděnou, což přispívá k předčasnému stárnutí pokožky. Jinými slovy, pokud chcete prodloužit mládí své pokožce, zkuste zařadit do péče o své tělo právě přírodní tenzidy.

V mých produktech, proto používám hlavně decyl a lauryl glukosid, cukerné tenzidy pocházející z kokosových ořechů nebo kukuřičného cukru. Jsou to jemné, nedráždivé, nealergické a netoxické čistící látky, vhodné i pro citlivou či dětskou pokožku. Mé sprchové pudingy jsou navíc obohaceny o přírodní oleje jako mandlový, kokosový a panenský olivový olej. Shower pudding Orange & Coffee kromě toho obsahuje i kávový olej bohatý na antioxidanty a kávová zrníčka, které vám dopřejí i jemnou masáž. Shower pudding Peppermint vás zase osvěživě zchladí po náročném dni a Shower pudding Nougat a Azalea vás okouzlí svou sladkou a květinovou vůní. Na čištění pleti můžete použít MARK mýdlo s aktivním uhlím, které výtečně čistí pleť, a díky oleji z čajovníku pomáhá ničit bakterie a zmírňovat zánět pokožky.




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar