Máš vyvážený jídelníček?

leden 12, 2017 0 komentů

Máš vyvážený jídelníček?

Ahoj kočko!

Jsme v půlce prvního měsíce v novém roce. Co tvoje předsevzetí? Doufám, že se Ti je daří plnit a moc Ti v tom fandím. Pokud sis dala předsevzetí ohledně postavy a zdravého životního stylu, rozhodl jsem se tě trochu motivovat. Jestli šla kila nahoru na základě mlsání přes vánoce, vůbec neměj výčitky, někdy se musí hřešit a užívat si :-). S nabranou váhou a ne úplně pevnou postavou se dá poradit a začít se určitě musí vyváženým jídelníčkem.

Ale protože se nedá vytvořit úplně univerzální jídelníček, neb každá z vás má jiný cíl – shodit, nabrat, zpevnit, zformovat, připravil jsem pro Tebe pár rad, které je bez ohledu na cíl nutno dodržovat. Od nich se odpíchneme a pak vše půjde lehčeji :-).

Určitě stále kolem sebe slyšíš, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne – moje babička mně to například říká do teď ;-). Darmo mluvit, babičky mají vždycky pravdu. Proto se Tě zeptám, připravuješ si určitě tu správnou SNÍDANI? Její vynechání, nesprávný výběr, množství či dokonce načasování, dokáží negativně ovlivnit náš výkon. Mám proto Tebe pár častých chyb, kterých je dobré se vyvarovat. 

ANO NE
  • Začínáš ráno 3 dcl sklenicí čisté vody
  • Začínáš ráno kávou (plnou cukru či mléka)

  • Zdroj sacharidů - ovesné vločky, celozrnné produkty
  • Zdroj sacharidů - palačinky, pečivo, obilniny
  • Sama víš, co si připravíš - ovesná, pohanková, rýžová kaše s čerstvým ovocem, oříšky, chia, kokosem..
  • “Zdravě se tvářící” produkty z reklam - fit sladké kaše, zapékané lupínky, medové zrnka, …

  • Vyváženě zastoupené všechny složky - bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy
  •  Nevyvážená snídaně

Do oběda si můžeš dopřát více sacharidů, přičemž platí pravidlo, že blíže k večeru se je snažíme minimalizovat. Dvě hodinky před plánovaným spánkem Ti doporučuji pít už jen čistou vodu.

Tvoje strava by mala být pestrá a vyvážená na všechny potřebné složky, které si klidně uprav podle své chutě. Je fajn určit si jeden den v týdnu na “cheatday” kdy si můžeš dopřát jakékoliv jídlo, na které máš chuť – těstoviny s tučnou sýrovou omáčkou, pizzu, palačinky, hamburger, zkrátka cokoliv :) Tak nebudeš mít pocit, že si všechno odříkáš a budeš se na tento den celý týden těšit.

Je velké množství skvělých fit receptů, takže se nemusíš bát stereotypu, že budeš jíst každý den to samé. Také je velké množství restaurací, hlavně ve větších městech, které se na zdravou a vyváženo stravu specializují. Mrkni se i na spoustu fitness stránek, kde najdeš kromě skvělých receptů i uvedené nutriční hodnoty jídel, které určitě oceníš. Nikdy bys neměla pociťovat hlad! Pokud jídlo vynecháš nebo se dokonce stravuješ nárazově a nepravidelně, Tvoje tělo si ukládá tukové zásoby na “horší časy“, protože neví, kdy ho zase nakrmíš. Toto měj vždy na paměti. Proto je ideální připravit si dostatek jídla na celý den, pokud víš, že nebudeš mít čas.

A nezapomínej na pravidelný pohyb a i na relax, samozřejmě nejlépe se mnou.

Jídlem ke kráse kočky!

Váš MARK




Též v Novinky

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?
Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

únor 09, 2024 0 komentů

Chcete, aby vaše vlasy byly silnější, zdravější a rychleji rostly? Nejste sami. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých "zaručených" receptech na růst vlasů, ale po mnoha zklamáních zůstáváte skeptičtí.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar