Je vaše kosmetika skutečně přírodní?

listopad 09, 2018 0 komentů

Je vaše kosmetika skutečně přírodní?

Na trhu s kosmetikou se čím dál častěji objevují přípravky, které o sobě tvrdí, že jsou přírodní. Dokonce i velké světoznámé značky představují svoji verzi “zelené” kosmetiky. Protože legislativa tuhle oblast nijak nespecifikuje, může se na obalech objevit prakticky cokoli. Zákazník se pak často setkává s takzvaným greenwashingem, kdy značka využívá zelený marketing, aby navodila dojem, že její produkty a firemní cíle jsou přírodní a šetrné k člověku i životnímu prostředí.

Nejznámějším nástrojem greenwashingu jsou tvrzení jako: přírodní, organický, netoxický, botanický, bez chemikálií. Časté je vyzdvihování látek, které produkt neobsahuje, tedy například “bez parabenů”, které v produktu sice skutečně nejsou, ale jsou v něm jiné škodlivé složky. Jak tedy poznat, že je kosmetika skutečně přírodní?

1 . Všímejte si pořadí v seznamu ingrediencí

Velmi často kosmetika už v názvu obsahuje účinnou složku, jako arganový olej nebo zelený čaj, ale když se podíváte na etiketu, nachází se tato složka až na konci seznamu. Nejjednodušší pravidlo pochopení etikety produktu je uvědomit si, že ingredience jsou seřazené od nejvíc zastoupené po procentuálně nejméně zastoupenou složku. Takže i když nerozumíte syntetickým látkám, stačí si vybírat produkty, kde se tyto složky nacházejí až na konci seznamu, a naopak, přírodní složky jako oleje a výtažky z rostlin se nacházejí na začátku.

2. Důvěřujte mezinárodním certifikátům

Certifikace je nejlepší způsob, jak rozeznat mezinárodně schválený přírodní produkt, nebo samotnou surovinu v produktu. Certifikační symbol nemůže být použitý bez schválení a používal se na mezinárodní úrovni. Pokud produkt tvrdí, že je přírodní, organický nebo fair-trade, pozorně si prohlédněte jeho obal a hledejte loga certifikací, jako jsou: Ecocert, COSMO, USDA, BDIH, NaTrue, které patří mezi nejznámější. Já například používám jen ekologicky bezpečné konzervanty schválené i pro přírodní kosmetiku certifikátem ECOCERT, abych zajistil maximální bezpečnost produktu a ochránil ho před růstem bakterií, kvasinek, a plísní. Vyplatí se všímat si i malé hvězdičky nad ingrediencí, která označuje organický nebo fairtradový původ suroviny.

3. Naučte se rozpoznat dobrou a zlou chemii

Ze začátku se možná zdá složité pochopit všechny suroviny, ale postupně začnete rozeznávat i komplikovanější názvy. Někdy je náročné najít v internetových obchodech kompletní složení produktu, ale transparentní značky, jako jsem i já, je jednak připojují viditelně k popisu každého produktu a také používají vědecké i laické pomenování složek. Při rozeznávání škodlivé a nezávadné chemie v přírodní kosmetice je nejdůležitější rozlišit názvy konzervantů, tenzidů (pěníci látky), zahusťujících látek a emulgátorů. Použití těchto přídavných látek je nevyhnutelné, aby kosmetika byla funkční a bezpečná. Naštěstí v dnešní době existuje už velké množství přídavných látek, které jsou přírodní a bezpečné pro každodenní použití.

Například, benzyl alkohol, kyselina dehydrooctová a kyselina sorbová jsou ekologicky bezpečné konzervanty schválené i pro přírodní kosmetiku. Místo syntetických tenzidů, jako je SLS (sodium lauryl sulfate) a SLES (sodium laureth sulfate), se v přírodní kosmetice používají surfaktanty získané z kokosového oleje nebo cukrových plodin typu coco glucoside, decyl glucoside nebo lauryl glucoside. Na barvení produktů se používají barviva rostlinného původu jako chlorofyl, dýňový prášek, extrakt z granátového jablka nebo pigmentové prášky z minerálů a kovů. To samé platí i pro parfémy, které jsou často nahrazované směsí esenciálních olejů. Emulgátory se dnes už také vyrábí z přírodních olejů. Mezi ty nejpoužívanější emulgátory v přírodní kosmetice patří cetylalkohol, lecitin nebo lysolecitin, kyselina stearová a další.

4. Neustále se zajímejte

Vlastně stačí číst si o přírodních značkách a hodnotách, které prosazují. Čím ekologičtější jsou, tím více o nich lze na jejich webech zjistit. Čtěte recenze uživatelů i blogerů nebo redaktorů lifestylových časopisů. Přírodní kosmetika je o rovnováze vědy a přírody a o porozumění svému tělu. Každý z nás má šanci vybrat si ten nejlepší produkt pro krásu i zdraví.

Váš MARK




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar