Jak bojovat proti vypadání vlasů: efektivní řešení pro podporu růstu

květen 28, 2023 0 komentů

Jak bojovat proti vypadání vlasů: efektivní řešení pro podporu růstu

Padání vlasů je problém, který trápí mnohé z nás bez ohledu na pohlaví či věk. V dnešním článku se podíváme na příčiny vypadávání vlasů, možnosti léčby padání a způsoby prevence tohoto nepříjemného jevu.

Prevence padání: správná péče o vlasy, vyhýbání se chemikáliím

Jedním ze způsobů, jak předcházet padání vlasů je vyhýbání se chemikáliím. Mnoho šamponů, kondicionérů a jiných vlasových přípravků obsahuje silné chemikálie jako parabeny, dráždivé sulfáty nebo syntetické silikony, vůně a barviva. Tyto látky mohou poškozovat vlasy i pokožku hlavy a způsobit jejich oslabení nebo dokonce ztrátu.

Využívejte přírodní alternativy k těmto produktům s agresivními složkami – ty jsou šetrnější k pokožce hlavy. Základem šamponů jsou čistící složky (tenzidy), které pomáhají sloučit vodu, oleje a nečistoty dohromady a očistit pokožku. V přírodních šamponech jsou tenzidy na bázi glukózy (Lauryl glucoside, Decyl glucoside), které pokožku nevysušují, nedráždí a udržují ji v rovnováze. Jsou dokonce vhodné i pro děti a citlivou kůži. Důležité je nemývat vlasy příliš často, ideální max. 2x do týdne. Časté mytí vlasů a navíc agresivními odmašťovacími tenzidy vás může dostat do nekonečného kolotoče. Odstraňuje také potřebnou vrstvu mazu (sébum), které chrání pokožku hlavy před ztrátou vlhkosti. Ta se následně chrání zvýšenou produkcí mazu a tak máte pocit neustále mastných vlasů.

Syntetické silikony v kondicionérech a maskách umíme také nahradit – 100% přírodními kondicionačními systémy, které vlasy účinně vyhlazují, hloubkově hydratují a posilují. Brokolicový olej a přírodní hedvábí vlasy vyživuje, hydratuje a vyhlazuje.


Konkrétní tipy pro vhodnou péči o vlasy a vlasovou pokožku naleznete v mé nabídce šamponů a kondicionérů.



Příčiny vypadávání vlasů: hormonální změny, stres

Hormonální změny jsou jednou z hlavních příčin padání vlasů. Mnohé ženy si například všimnou nadměrného padání vlasů během těhotenství nebo po porodu. Důvodem je právě změna hladiny hormonů, konkrétně estrogenů, které ovlivňují růst a cyklus vlasů. Po porodu se hladina těchto hormonů postupně upravuje zpátky na normální úroveň a vlasy začínají opět normálně růst. Padání vlasů může být také spojeno s menopauzou nebo se syndromem polycystických ovarií u žen.

U mužů je hlavní příčinou padání vlasů genetická predispozice pro androgenní alopecii (nebo i plešatost). Tento typ plešatosti je dán citlivostí folikul na dihydrotestosteron (DHT), který způsobuje zmenšování vlasových folikul a tím i postupné vypadávání vlasů. Genetickým vyšetřením lze určit predispozici k androgenní alopeci, jde o jednoduché a rychlé vyšetření z krve a mohou jej absolvovat jak muži, tak ženy.

Stres je dalším velkým faktorem, který může negativně ovlivnit růst a zdraví našich vlasů. V dnešní uspěchané době se stresu často nevyhneme, ať už je to práce, rodina nebo jiné životní situace. Stres může mít přímý účinek na náš organismus – zpomaluje růst nových vlasů a urychluje jejich vypadávání. Přestože není možné zcela odstranit stres ze svého života, je důležité najít si čas na relaxaci a regenerační pauzu.

Kromě hormonálních změn a stresu existují také další faktory, které mohou přispívat k padání vlasů. Patří sem například dietování a nedostatek živin, nemoci štítné žlázy nebo autoimunitní onemocnění.


Trichologické vyšetření

Pro zlepšení stavu svých vlasů je třeba identifikovat příčinu problému a pokusit se ji odstranit nebo alespoň minimalizovat její dopad na vlasy. Pokud jste bezradní a máte pocit, že vaše vlasy nadměrně padají, neváhejte navštívit odborníka, který vám může pomoci najít řešení a odhalit příčinu vypadávání vlasů. V současnosti mají trichologové k dispozici moderní, digitální diagnostické metody. Vyšetření je jednoduché a bezbolestné a poskytuje detailní informace o hustotě vlasů, jejich tloušťce, identifikuje změny tloušťky vlasů a vlasových folikul, různá onemocnění vlasové pokožky jako je seborea, seboreická dermatitida, případně zánětlivé projevy. V případě potřeby se doplňují další vyšetření a krevní testy, čímž se stanoví přesný obraz o příčinách, které mohou způsobovat vypadávání, poruchy růstu vlasů nebo onemocnění vlasové pokožky. Díky přesné analýze stavu vlasů a pokožky se nastaví účinná léčba dle individuálních potřeb. Další výhodou takového vyšetření je, že se data uchovávají v digitální podobě a umožňují porovnání změn v čase i vyhodnocení absolvované léčby.



Podpora růstu vlasů: zdravá strava, masáže hlavy, mezoterapie


Existuje několik způsobů, jak tento problém řešit, ale nejlepší metodou je začít od základů – a to s podporou růstu vlasů prostřednictvím zdravé stravy a masáží hlavy.

Zdravá strava hraje důležitou roli při podpoře růstu vlasů. Vlasy potřebují dostatek živin, aby rostly silné a zdravé. Mezi nejdůležitější živiny patří bílkoviny, vitamíny A, C a E, B-komplex (hlavně biotin), minerály jako železo a zinek či omega-3 mastné kyseliny. Skvělým způsobem jak si tyto živiny doplnit je konzumovat vyváženou stravu plnou ovoce, zeleniny, celozrnných potravin (jako jsou hnědá rýže či celozrnný chléb), mléčných výrobků (jako jogurt nebo sýr), masa nebo alternativních proteinových zdrojů jako sója nebo fazole.

Kromě správné stravy má velký pozitivní vliv na růst vlasů také masáž hlavy. Masáže hlavy nejen působí relaxačně a uvolňují napětí, ale také stimulují krevní oběh ve vlasové pokožce, což zajišťuje dostatek živin pro folikuly a podporuje růst nových vlasů. Pravidelné masáže hlavy s esenciálními oleji jako levandulovým nebo rozmarýnovým olejem mohou také pomoci posílit vlasy a snížit jejich lámavost.

Pro ty, kdo se chtějí vyhnout chemickým přípravkům na podporu růstu vlasů, je kombinace zdravé stravy a masáží hlavy ideální volbou. Tento přístup je přirozený a bez vedlejších účinků. Navíc tyto metody nejsou drahé ani časově náročné, takže je může uplatnit každý. Pochopitelně, růst vlasů je dlouhodobý proces a nečekejte zázraky ze dne na den. Buďte trpěliví a starejte se o své vlasy přirozeně – vaše hlava vám za to poděkuje.

Pokud byste chtěli podořit růst vlasů i jinak než „domácí léčbou,“ určitě vyzkoušejte vlasovou mezoterapii. Jedná se o injekční metodu, kdy se aplikují léčebné látky, které stimulují růst vlasů a prodlužují trvání růstové fáze. Jedná se o komplex peptidů, vitamínů, aminokyselin, minerálů, koenzymů, růstových faktorů a kmenových buněk. Výhodou mezoterapie je, že se tyto látky dostávají do hloubky přímo k vlasovým kořínkům, stimuluje se jejich prokrvení a tak poskytují kořínkům optimální výživu a okysličení. Zpravidla je třeba absolovat několik ošetření, v závislosti na stavu padání vlasů.



Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar