Zklidnění pro citlivou a seboreickou pokožku hlavy

leden 07, 2023 0 komentů

Zklidnění pro citlivou a seboreickou pokožku hlavy

Jak pečovat o citlivou pokožku hlavy, čemu se vyhýbat, jaké produkty – s jakým složením používat?

Citlivá pleť byla poprvé definována v roce 1987 jako „syndrom kosmetické intolerance“ a obecně se označuje jako:
  • reaktivní pokožka
  • podrážděná pokožka
  • netolerantní pleť

Jedná se zejména o subjektivní vnímání pocitů svědění, pálení nebo brnění s bolestí nebo bez ní. Spouštějí jej různé faktory, které mohou být fyzikální (ultrafialové záření, teplo, chlad a vítr), chemické (kosmetika, čistící prostředky, voda a znečištění), psychogenní (stres) nebo hormonální (menstruační cyklus).

Seboreická dermatitida ve vlasech se projevuje svědící pokožkou se šupinkami a často se zaměňuje s lupy ve vlasech. Doprovází ji zarudnutí, bílé olupující se lupy, nebo mastné, nažloutlé šupinky a často i oteklá místa. Způsobují ji kvasinky rodu Malassezia, které se množí v oblastech mastné pokožky, způsobují záněty a vedou ke svědění. Příčinou mohou být genetické predispozice, ale také nezdravý životní styl, hormonální nerovnováha, dlouhodobý stres, emoční zátěž nebo porucha imunity. Nejedná se o přenosné onemocnění, ale většinou se podepisuje na naší psychické pohodě. Stav seborei se může měnit vlivem počasí, v zimních měsících se zhoršuje a naopak v letních dochází k výraznému zlepšení.

Citlivá pokožka se liší od alergické pokožky, ale obecně je vyšší pravděpodobnost alergických reakcí u lidí s „citlivou“ pokožkou.

Při péči o seboreickou a citlivou pokožku hlavy je důležitý správně zvolený šampon s použitím jemných čistících látek, aktivních zklidňujících složek a šetrných nedráždivých konzervantů. Neplatí zde pravidlo, že šampon z lékárny splňuje tyto požadavky, i když možná obsahuje vyšší podíl přírodních látek.

Vyhýbejte se používání šamponů z drogerie, často obsahují agresivní tenzidy, parfémy a další látky, které dráždí pokožku. Rovněž omezte používání stylingových přípravků a barvení vlasů.

 

Jak často a čím mýt vlasy?


Časté mytí šamponem je důležitým predisponujícím faktorem pro zvýšenou citlivost pokožky hlavy, která může být způsobena poruchou bariérové funkce v důsledku nadměrné transepidermální ztráty vody. To následně umožňuje zvýšenou expozici tenzidu, což znamená, že pokožka najednou reaguje citlivě i na šampony, které dosud akceptovala. Jednodušeji řečeno - časté mytí vlasů každý den, nebo více než 2 krát týdně může být na škodu. Důvodem je snížení NMF (Natural Moisturizing Factor), který podporuje schopnost pokožky zadržovat vlhkost, vyšší TEWL (TransEpidermal Water Loss) transepidermální ztráta vody, změny tloušťky pokožky, její vyšší propustnost, změna ceramidů a porucha mezibuněčných lipidů.


Věnujte zvýšenou pozornost volbě správného šamponu - právě šampon je pro mnoho lidí jednou z hlavních příčin zvýšené citlivosti pokožky hlavy. Agresivní mycí prostředky nebo povrchově aktivní látky v mnoha šamponech narušují kyselý ochranný plášť pokožky hlavy a zanechávají ji náchylnou k vysušení a podráždění. Časté šamponování nebo použití šamponů s agresivními tenzidy zbavuje vlasy kožního mazu – přírodních olejů, které produkuje pokožka hlavy, protože sébum (kožní maz) pomáhá chránit vaše vlasy před ztrátou vlhkosti. To vše může vést k napnuté, suché pokožce hlavy a suchým, hrubým vlasům náchylným k lámání.

Vhodnou volbou je například šampon pro citlivou pokožku hlavy. Obsahuje jemné tenzidy a pantenol, hydratuje ji, zklidňuje a podporuje zotavení kožního mikrobiomu.

MARK shampoo Sensitive scalp - pro citlivou pokožku hlavy

MARK - péče o vlasy

 

Jak podpořit ozdravení vlasové pokožky, zmírnění zánětů a svědění?

Výborným doplňkem péče o seboreickou pokožku hlavy /nejen tu citlivou/ je levandulový hydrolát - 100% přírodní voda z levandule v bio kvalitě. Neobsahuje žádný alkohol ani konzervanty. Má skvělý uklidňující účinek, regeneruje, zmírňuje svědění a zánětlivé projevy pokožky. Je vhodný také na citlivou a dětskou pokožku. A jak ji používat při ošetření vlasové pokožky? Stačí jednoduše nastříkat a vmasírovat do pokožky hlavy hned po umytí, případně dle potřeby, kdykoli během dne.

Zanícená ložiska je vhodné ošetřovat lokálně sérem s obsahem kyseliny salicylové. Má antibakteriální a silné protizánětlivé účinky, dokáže tak urychlit proces hojení zanícené kůže. Najdete ji v její přírodní formě, v podobě extraktu z vrby bílé v prebiotickém hyaluronovém séru. Spolu s kyselinou hyluronovou, aloe vera a rozmarýnovým hydrolátem zklidní a zregenerují pokožku hlavy. Nakapejte 1-2 kapky séra na zanícené místo a jemně vmasírujte. Sérum můžete aplikovat dvakrát denně, případně dle potřeby.

 

JAKÉ SLOŽENÍ JE VHODNÉ A DŮLEŽITÉ PŘI MYTÍ A OŠETŘENÍ CITLIVÉ VLASOVÉ POKOŽKY

jemné a šetrné tenzidy na bázi neiontových cukrových tenzidů - Lauryl Glucoside, Decyl Glucoside, Coco-Glucoside apod., které představují nejjemnější skupinu tenzidů

aktivní látky v podobě:

🌸 hydrolátů z bylin, které svým kyselým pH respektují kyselý ochranný plášť pokožky

🌸 kofein, který stimuluje vlasové folikuly k rychlejšímu růstu

🌸 přírodní forma kyseliny salicylové, která má vynikající protizánětlivé vlastnosti, zklidňuje podrážděnou a svědivou pokožku hlavy, regeneruje ji a působí proti lupům

ošetřující a zvlhčující látky jako glycerin, glyceryloleát, aloe vera, které zabraňují ztrátě vody a doplňují ji

vitamíny jako panthenol, aminokyseliny jako betain a kreatin, což jsou přirozené složky pokožky. Vlasy hydratují, posilují a přispívají k jejich snazší úpravě a ke zdravému vzhledu vlasů

prebiotické kultury na regeneraci mikrobiomu pokožky hlavy, zmírňují projevy podráždění a podporují odolnost pokožky vůči vnějším vlivům

jemné konzervační látky, které jsou šetrné k ochrannému mikrobiomu pokožky

 

VÝHODY, které vám poskytuje taková péče:

  1. bojuje proti suché pokožce hlavy
  2. zklidňuje svědění pokožky hlavy
  3. zmírňuje podráždění
  4. snižuje zarudnutí
  5. používá jemné a šetrné cukrové tenzidy
  6. složení je čisté a přírodní
  7. složení plné důležitých látek které obnovují, posilují, chrání a vyživují pokožku hlavy a vlasu



Pár tipů pro správné mytí vlasů:

- pro nejlepší výsledky začněte s důkladně mokrými vlasy.

- zvolte správný šampon přesně podle Vašich potřeb a eventuálních problémů, platí pravidlo, že šampon volíme podle stavu a typu pokožky hlavy. Pozorně sledujte složení - nechte se inspirovat složením mých šamponů

- napěňte šampon v rukou a vmasírujte ho prsty do kořínků vlasů a pokožky hlavy

- nedělejte si starosti s mytím konečků vlasů šamponem, protože šampon vám při opláchnutí stéká po pramenech a to stačí k umytí

- vlasy důkladně a dobře opláchněte

- pokračujte kondicionérem se zaměřením na konečky

- pokud máte vlnité nebo kudrnaté vlasy, naneste kondicionér rovnoměrně na celé vlasy, abyste jim dodali vlhkost

- pro hlubší ošetření použijte kondicionér podobně jako masku, nechte jej několik minut působit a poté dobře opláchněte


🌸 Nezapomínejme, že pouze zdravá pokožka vypadá krásně a může si plnit svoji ochrannou funkci.



MARK - rozdíl je ve složení!

MARK face and body®
účinná nontoxic přírodní kosmetika
www.markscrub.cz




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar