Zero waste tipy a triky, se kterými víte začít už zítra

říjen 22, 2019 0 komentů

Zero waste tipy a triky, se kterými víte začít už zítra

Podle posledních studií bude do roku 2050 v oceánu více plastů jako ryb a právě výrobky každodenní péče jsou velkou částí tohoto problému. V kosmetickém průmyslu se každoročně ztrácí více než 129 miliard kusů obalů. Velký problém je nejen v hledání vhodných obalů, ale i v jejich pozdější likvidaci či recyklaci. Připravil jsem si pro tebe pár zero waste triků, které snadno zakomponuješ do svého běžného života a pomůžeš tak i ty snížit produkci každodenního odpadu.

1. Holení bez odpadu

Ačkoli nejjednodušší řešení holení s nulovým odpadem je neholit se, je stejně snadné najít i ekologická řešení pro hladce oholenou pokožku. První krok je přestat používat jednorázové plastové žiletky. Každý rok skončí 2 miliardy žiletek na skládce (a to pouze v USA) a jejich degradace trvá až 1000 let. Jednorázové žiletky se naštěstí dají snadno nahradit kovovým holítkem. Jsou vyrobeny z čisté oceli, mají snadnou údržbu, dají se stoprocentně recyklovat a vydrží roky. Kromě ocelových strojků je na trhu velké množství elektrických epilátorů, kosmetické salony nabízejí laserové odstraňování chloupků nebo voskování. Stačí si jen najít vhodnou metodu, případně kombinaci metod pro tebe, a po plastové jednorázové žiletce už ani nesáhneš.

2. Ten čas v měsíci

V průměru každá žena použije až 2 400 tamponů ve svém životě. Plastové aplikátory, které jsou součástí některých tamponů jsou sice recyklovatelné, ale ze sanitárních důvodů se nerecyklují. Tampony, které jsou spláchnuty do záchodu často končí zaseknuté v kanalizačních systémech nebo vodních tocích. Nejlepší varianta je používat bio rozložitelných tampony, které po vyhození se na skládce rychle rozloží. Skvělou alternativou jsou i menstruační pohárky nebo menstruační kalhotky. Menstruační pohárek může mít životnost až 10 let a dokáže úplně nahradit tampóny i vložky během celé menstruace. Menstruační kalhotky prorazili ve světě už dříve a dokáží nahradit tampóny a vložky během celé noci. Jsou vytvořeny 4 vrstvami savého a odolného materiálu, jsou omyvatelné a pratelné a slibují komfort a zadržení v objemu 2-4 tamponů bez přetečení.

3. Někdy stačí i jeden

Jednoduchý trik jak snížit svůj vyprodukovaný odpad je kupovat prostě méně. Mnohdy vlastníme zbytečně mnoho prostředků, když nám ve skutečnosti stačí jen jeden. Dobrým příkladem jsou například čisticí prostředky. Čistič na sklo, podlahový čistič, koupelnový čistič, dezinfekční prostředek, keramický čistič ... potřebujeme opravdu na každý povrch jiný prostředek? Ne. Všechny čisticí prostředky se vyrábějí na stejném základě a pro dokonale čistou domácnost nám stačí většinou jen jeden univerzální čistič. Kromě toho je internet plný receptů na jednoduché domácí čisticí prostředky na základě sody, octa a citrusů, které jsou mnohdy efektivnější a šetrnější k naší domácnosti.

Při kosmetice platí totéž. Šampony, sprchové gely, mýdla či peelingy jsou většinou vhodné pro použití stejně jako na tělo, tak na obličej či vlasy. Rozdíl v použití je mnohdy dán pouze obsahem aktivních látek, případně jen velikostí balení. Skoro všechny mé produkty jsou multifunkčně. Sprchové pudinky obsahují pouze jemné čisticí cukerné tenzidy a přírodní aromata, takže během sprchování je můžeš použít po celém těle a také na tváři. Pro mytí mastnější pokožky je dokonce ideální Shower pudding Orange & Coffee, který díky obsahu pomerančového oleje má dezinfekční účinky, potlačuje tvorbu akné a pomáhá čistit póry. Stejně i čistící mýdla MARK mýdlo s aktivním černým uhlím a MARK mýdlo se zeleným čajem můžeš používat každý den při mytí obličeje i těla. Skvělým příkladem multifunkčnosti jsou přírodní oleje. Arganový olej poslouží jako výživa pro polámané konečky vlasů i nehtovou kůžičku, jako ochrana vlasů před horkým vzduchem, jakož koupelový i masážní olej, jako regenerace po opalování, jako hydratační olej po sprchování, jako odličovač voděodolného make-upu a také jako hydratační kúra pro péči o pleť. Při používání přírodní kosmetiky se netřeba bát experimentování, možná zjistíš, že tvé oblíbené mýdlo je i fantastický šampon.

RECYKLAČNÍ PROGRAM

Každý den je třeba se zamyslet kolik odpadu jsme v ten den vytvořili a co víme z toho změnit. V mé výrobě používám na balení recyklované kartony, skleněné nádoby a polypropylenové plasty, přičemž všechny plasty, které nám zákazníci pošlou zpět v rámci recyklačního programu dále posouváme firmě Umelohmotné k dalšímu zpracování. Při vrácení skleněných i plastových obalů odměňuji zákazníků 15% slevou na další jejich objednávku.

Dárek na závěr

Doufám, že i tebe tento blog inspiroval změnit něco v tvém životě. Možný malý, ale stejně důležitý krok je vyměnit jednorázové odličovací tampónky. Pratelné odličovací tampony jsou ekonomická a ekologická alternativa při odličování každodenního make-upu. Jsou vyrobeny z čisté biobavlny, která je šetrná ke každému typu pokožky, včetně té citlivé a díky jejich používání nejen omezíme množství vyprodukovaného odpadu při každodenním odličování, ale zároveň i každoročně ušetříme desítky eur. Pratelný odličovací tampon z biobavlny teď přibaluji zdarma ke každému pleťovému setu v mé nabídce.




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar