Kondicionér - proč jej používat a jak vybrat ten správný

leden 16, 2022 0 komentů

Kondicionér - proč jej používat a jak vybrat ten správný

Kondicionér má velké množství výhod, přesto ho používá jen málo žen. Převládá mýtus, že kondicionér slouží jen pro snadnější rozčesávání vlasů, případně že není vhodný pro jemné či mastné vlasy. Šamponem z vlasů vymyjeme nečistoty a zbytky stylingových přípravků, ale mytí narušuje jejich přirozený ochranný film, vlasy ztrácejí lesk a vysušují se. Elektrizují a obtížněji se upravují. Použitím kondicionéru odstraníme negativní vlivy mytí, vlasy budou silnější a poskytneme jim ochranu před povětrnostními vlivy či tepelnou úpravou.

Většina lidí neví, jak si vybrat správný kondicionér. Je snadné ve spěchu vybrat přípravek, který vlasy zatíží nebo je zanechá elektrizující – plné statické elektřiny, suché a lámavé. Než koupíte kondicionér, měli byste vědět, k čemu přesně kondicionér slouží a jaký je jeho úkol.

Kondicionér se obvykle používá bezprostředně po umytí vlasů a má nahradit ztracenou vlhkost vlasu po použití šamponu. Vyhlazuje vlasovou kutikulu, tím se zamezuje zamotávání vlasů, zvyšuje lesk, snižuje statickou elektřinu a pomáhá vašim vlasům lépe se upravovat. Kondicionér je velmi důležitý pro všechny typy vlasů, ale ne každý kondicionér bude vyhovovat právě vašemu typu vlasů.

Platí pravidlo: šampon byste měli vybírat podle stavu pokožky hlavy, kondicionér byste měli používat k úpravě a zlepšování stavu vlasů. Pokud je pokožka hlavy mastná a konce vlasů suché (což je běžné), vyberte si šampon, který je nejvhodnější pro mastnou pokožku hlavy a kondicionér, který nejlépe hydratuje suché konce. Proč? Stejně jako vaši pleť po umytí ošetříte správným výběrem krému a séra, i umytí vlasů, ošetření pokožky hlavy začíná správným čištěním – výběrem šamponu. Opětovné hydratace vlasu po umytí se docílí výběrem správného kondicionéru.

Když tedy hledáte kondicionér, nejdůležitější informací je, jak konce vlasů působí na dotek. Řešíte spoustu statické elektřiny? Máte vlasy suché, poškozené nebo lámavé? Jsou mastné, nepružné nebo bez lesku?

Proč vlastně vzniká statická elektřina a jaký je důvod? Pokud se o sebe otírají různé typy materiálů, elektrony se přenášejí z jednoho povrchu na druhý.

Suché a barvené vlasy:

Na povrchu, který nevede dobře elektrickou energii (jako suché vlasy), se však náboj nahromadí a vytvoří statickou elektřinu. Takže problémem vzniku statické elektřiny jsou suché vlasy – vybíráme kondicionér na suchý typ vlasů – i když se použitý šampon může lišit a volíme ho vždy podle typu pokožky hlavy. Barveným vlasům přináší použití kondicionéru další výhodu, protože bez něj by vlasy rychleji bledly. Kondicionér vyrovná hladinu pH po umytí vlasů a barva tak vydrží déle. Pro suché, barvené a poškozené vlasy použijte kondicionér s keratinem a výživným murumuru máslem. Přírodní hedvábí obnoví přirozenou ochranu ztracenou mytím vlasů a zanechá je hebké, hydratované a zářivé.

https://www.markscrub.cz/collections/pece-o-vlasy-s-mark-face-and-body/products/mark-hair-conditioner-vegan-keratin-murumuru-pro-suche-a-poskozene-vlasy

Kondicioner pro suché a poškozené vlasy

 

Mastné vlasy:

Kondicionér je nejen vhodný pro mastné typy vlasů, ale je také potřebný, protože poskytuje zdravou dávku hydratace, výživy a ochrany, kterou vaše vlasy nemohou získat jen ze šamponu. Klíčem je ovšem najít ten, který vyhovuje vašim individuálním potřebám vlasů. Ano, i mastné vlasy můžete kondicionovat, ale aplikujete pouze na prameny vlasů a ne na pokožku hlavy, úplně se jí vyhněte, což pomůže udržet vaše vlasy hladké a zdravé. Začněte od středních délek vlasů a postupujte až ke konečkům – nezapomeňte si však vlasy pořádně opláchnout teplou vodou. Někdy pocit mastných vlasů způsobuje ve skutečnosti jen šampon nebo kondicionér, který nebyl úplně opláchnut. No a vybírejte kondicionér lehké struktury, určený pro všechny typy vlasů – tedy i na mastné vlasy. Obvykle obsahuje lehké a výživné oleje. Správnou volbou je můj kondicionér s brokolicovým olejem a prebiotiky.

https://www.markscrub.cz/collections/pece-o-vlasy-s-mark-face-and-body/products/mark-hair-conditioner-broccoli-oil-prebiotic-pro-vsechny-typy-vlasu

 

Jak správně používat kondicionér a čemu se vyhýbat:

  • Kondicionér nanášejte bezprostředně po umytí vlasů, ze kterých povytlačujeme vodu. Je vhodné po nanesení kondicionéru vlasy pročesat po celé délce, čímž zajistíme, že se kondicionér dostane ke každému vlasu po celé délce. Potom nechte chvíli působit.
  • Kondicionér vymývejte teplou vodu, která lépe vymyje jeho zbytky z vlasů. Při nedůkladném opláchnutí mohou ve vlasech zůstat zbytky, které zanechávají pocit mastných vlasů.
  • Používejte přiměřené množství kondicionéru, zbytečně nenanášejte velké množství, výsledný efekt to neovlivní. Rada pro jemnovlásky - méně je opravdu víc. Kondicionér ve větším množství by mohl vlasy zatížit, proto vždy bereme ohled na typ a hustotu vlasů.
  • Důležité je používat kondicionér pravidelně, po každém umytí vlasů, jen tak se dostaví výsledky a vlasy budou na dotek mnohem kvalitnější, nebudou se mastit, popřípadě nebudou suché.
  • Pozor na zlozvyk během dne – dotýkat se vlasů rukama, pokožka obsahuje tuky a oleje a dotčením se vlasů je přenesete přesně tam, kam nechcete. Pokuste se proto držet ruce mimo vlasy.

 




Též v Novinky

Co by neměl (a naopak měl) obsahovat kvalitní sprchový gel?
Co by neměl (a naopak měl) obsahovat kvalitní sprchový gel?

červen 21, 2024 0 komentů

Čtete-li tento článek, pravděpodobně se začínáte více zajímat o složení sprchových gelů či šamponů, nebo Vás k článku přivedly problémy s pokožkou nebo vlasy. Každopádně jsme rádi, že Vás toto téma zajímá a budeme se snažit poskytnout Vám cenné informace 😊

Více..

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar