Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

 

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

 

V dnešním blogu bychom si rádi posvítili na výhody pleťových olejů, výběr olejů podle typu pleti, vysvětlíme si zásady správné aplikace olejů a povíme si, co je to komedogenita.

 

Výhody pleťových olejů

 

Vysoký obsah účinných látek poskytuje pleti intenzivní péči. Oleje pocházejí z rostlin, obsahují nasycené a nenasycené mastné kyseliny, které se v podobné formě přirozeně nacházejí také v ochranné vrstvě pokožky. Proto se s ní mimořádně dobře vážou a posilují ji. Kromě toho dodávají oleje pleti vitamíny (hlavně A a E) a antioxidanty, aby ochránily kožní buňky před oxidativním stresem.

Jednoduché složení. Tím, že pleťové oleje neobsahují vodu, nemusí obsahovat ani emulgátory pro spojení olejových a hydratačních (vodních) složek, a také nemusí obsahovat často dráždivé konzervanty. Proto mají pleťové oleje mnohem snazší složení, vhodné i pro tu nejcitlivější pleť.

Hodnotné a účinné složení. V oleji se snadno rozpouštějí mnohé účinné látky a vitamíny, proto je lze obohatit a dosáhnout tak ještě účinnější směsi.

Uzamčení vláhy. Olej sám o sobě pokožku nehydratuje, má ovšem jedinečnou schopnost vytvořit na pleti ochrannou lipidovou vrstvu, která vláhu v pokožce uzamkne.

 

Jak správně používat oleje?

 

Není vám jasné, ve kterém kroku kosmetické rutiny je nejvhodnější použít pleťový olej? Je lepší je používat ráno nebo večer před spaním? Částečně je třeba řídit se svojí pletí a preferencemi. Každopádně však platí, že oleje je nejlépe nanášet na navlhčenou pleť. Po důkladném vyčištění pleti je tedy vhodné použít hydrolát, kterým pleť opět zvlhčíme. Navlhčení pleti napomůže k lepšímu rozetření oleje a také k jeho penetraci. V tom případě stačí nanést pár kapek pro dosažení požadovaných výsledků.

Olej vždy nanášíme nejprve do dlaní, kde jej rozehřejeme a následně nanášíme na pleť. Vhodnější je olej používat v rámci večerní rutiny, abychom z jeho regeneračních účinků vytěžili co nejvíce.

TIP: Velmi vhodné je jako alternativu navlhčení hydrolátem použít sérum, které je bez oleje, například hyaluronové sérum. Pár kapek séra v dlani smíchejte s 1 nebo 2 kapkami oleje podle typu pleti, a takto připravenou emulzi naneste na pleť. Výsledkem je skvěle hydratovaná, vyživená a hebká pleť bez pnutí a zároveň bez pocitu mastnoty. Určitě to vyzkoušejte 😉

 

Na co si dát pozor při nanášení oleje?

 

Oleje bývají nejčastěji baleny ve flakonech a na pleť se nanášejí kapáním pomocí pipety. Jednou z nejčastějších chyb při nanášení oleje na pleť je, že se koncem pipety dotkneme pleti. Pamatujte si, že pipeta nesmí přijít do kontaktu s pokožkou obličeje, ani s rukama! Jak jsme již výše zmiňovali, oleje mají samokonzervační účinky, neobsahují tedy žádné přidané konzervanty a je proto na místě, abychom při práci s nimi dodrželi hygienu.

 

Oleje podle typu pleti

 

- Oleje pro zralou pleť a pleť s vráskami.  Skvělou volbou pro zralou pleť je díky svým silným regeneračním účinkům šípkový olej. Tento olej je přírodním zdrojem retinolu, který zpomaluje stárnutí pleti. Podporuje rychlejší obnovu buněk a stimuluje tvorbu kolagenu. Mimo jiné dokáže zjemnit jizvičky, proto se doporučuje také na pleť se stopami po akné.

Jedním z nejznámějších olejů ve světě anti-ageingu je arganový olej, zvaný také tekuté zlato. Dokáže viditelně zmírnit vrásky a má skvělé hydratační účinky, což zralá pleť velmi ocení. Podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, jejichž produkce se s přibývajícím věkem zpomaluje.

Následky stárnutí na pleti dokáže také zmírnit rakytníkový olej. Obsahuje vitamíny A a E, které zlepšují pružnost pleti, napomáhají její regeneraci, pomáhají předcházet vzniku dalších vrásek a působí protizánětlivě a hojivě.

 

- Oleje pro suchou pleť. Suchá pleť vyžaduje především hydrataci a ochranu před okolními negativními vlivy. To pleti v kombinaci s hydroláty zaručí ricinový olej. Pomáhá pleti náchylné k podráždění či alergiím, zklidňuje suchou a popraskanou pokožku. Avokádový olej, díky obsahu vitamínů podpoří odolnost pleti před vnějšími vlivy. Podporuje obnovu buněk a regeneraci pokožky a také změkčuje suchou, ztvrdlou kůži. Meruňkový olej působí jako vynikající zvlhčovač pleti a má dobré reneganerační vlastnosti, je vhodný také pro citlivou dětskou pleť a pokožku postiženou ekzémem. Pro suchou pleť je vhodný je také arganový a šípkový olej.

 

- Oleje na smíšenou pleť. Smíšená pleť se vyznačuje tím, že některá místa vyžadují intenzivnější hydrataci, zatímco jiná jsou dostatečně promaštěná a potřebují spíše utlumit produkci mazu. Ideální volbou je jojobový olej, který se svým složením velmi podobá kožnímu mazu, a proto je vhodný pro všechny typy pleti. Sáhnout můžete i po oleji hroznovém, meruňkovém nebo pupalkovém.

 

- Oleje pro problematickou a mastnou pleť Na mastnou a problematickou pleť se nejvíce hodí lehčí oleje, které pleť zbytečně nezatěžují a neucpávají póry. Rovněž dobrou volbou jsou i oleje s protizánětlivými účinky.

Nimbový olej prokazatelně zlepšuje projevy akné, pokožku uklidňuje, podporuje hojení a také obranyschopnost pleti. Má navíc silně antibakteriální účinky, které pleť postižená akné velmi potřebuje. Hroznový olej je nabitý antioxidanty, díky tomu urychluje regeneraci pleti. Vhodný je i arganový, konopný, šípkový, levandulový a v malém množství i čajovníkový olej. Všechny zmíněné oleje mají jednu společnou vlastnost, a tou je nízká komedogenita. Pokud jste o tomto pojmu ještě neslyšeli, pojďme si vysvětlit, o co vlastně jde.

 

Stupeň komedogenity - co to je?

 

Stupeň komedogenity vyjádřuje, jak velmi pravděpodobné je u daného oleje takzvané „ucpání“ póru a tvorba komedonu. Obecně platí, že sušší pleť toleruje vyšší stupně komedogenity, než pleť mastná a aknózní. Na suché pleti póry nejsou tak viditelné a nevylučují tolik mazu, jako je tomu u pleti mastné. Stupňů komedogenity je 6, označují se od 0 (nekomedogenní) po 5 (nejvíce komedogenní). V případě této stupnice však platí, že je obecná a nemusí platit pro všechny stejně. To, že olej je označen jako nekomedogenní ještě neznamená, že vám nemůže ucpat póry. A také, pokud se olej označuje jako vysoce komedogenní, vaší pleti póry ucpat nemusí.

 

Připojujeme seznam olejů podle stupňů komedogenity:

Stupeň komedogenity 0 (nekomedogenní) – arganový, konopný, makový, malinový, minerální a světlicový olej, bambucké máslo

Stupeň komedogenity 1– ricinový, hroznový, nimbový, šípkový, rakytníkový, skvalán, jojobový a měsíčkový olej

Stupeň komedogenity 2– mandlový, meruňkový, baobabový, dýňový, olivový, sezamový, slunečnicový, švestkový a opunciový olej

Stupeň komedogenity 3– pupalkový, moringový, makadamiový a avokádový olej

Stupeň komedogenity 4– lněný a kokosový olej

Stupeň komedogenity 5– olej z pšeničných klíčků

 

 

V naší nabídce naleznete následující pleťové oleje:

 

MARK Organic oil Coffee

Organické olejové sérum vhodné pro všechny typy pleti, s výraznými benefity pro zralou pokožku. Hlavní složkou je arganový a jojobový olej v BIO kvalitě, jejichž účinky skvěle doplňuje kávový olej s přirozeným obsahem kofeinu a vitamín E.

MARK organic oil Lemongrass

Organic oil Lemongrass je organické olejové sérum vhodné pro všechny typy pleti, speciálně pro pleť se sklonem k akné a problematickou pleť. Obsahuje meruňkový a rýžový olej, které doplňuje olej z hroznových jadérek vitamín E a esenciální olej z citrónové trávy.

MARK organic Argan oil

100% čistý dar marocké přírody, lektvar krásy a zdraví pro pokožku, vlasy a nehty. Získáván je lisováním z ručně sbíraných ořechů arganovníku (Argania spinosa) z jihozápadního Maroka. Tento multifunkční zázračný olej je bohatý na mastné kyseliny a vitamíny, díky čemuž působí jako přirozená ochrana proti stárnutí a vysušování pokožky a zároveň působí protizánětlivě a pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu. Je tedy vhodný pro všechny typy pleti bez výjimky.

 

Věříme, že si vyberete ten svůj a objevíte tak kouzlo olejů, které opravdu mají co nabídnout každému z nás 😊

 




Též v Novinky

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?
Kofein v šamponu - může skutečně podpořit růst vlasů?

únor 09, 2024 0 komentů

Chcete, aby vaše vlasy byly silnější, zdravější a rychleji rostly? Nejste sami. Pravděpodobně jste již slyšeli o různých "zaručených" receptech na růst vlasů, ale po mnoha zklamáních zůstáváte skeptičtí.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar