SOS: Co dělat, když se spálíte na slunci

srpen 17, 2018 0 komentů

SOS: Co dělat, když se spálíte na slunci

Uprostřed tropického počasí neuškodí připomenout pár dobrých rad, jak rychle pomoct a ulevit kůži, když to s opalováním trochu přeženete.

Spálení od sluníčka může mít několik stupňů. Volba správného ošetření proto závisí na tom, jestli je pokožka jen začervenalá nebo se objevily i puchýřky, případně nevolnost, horečka či třas. V druhém případě doporučuji vyhledat lékařskou pomoc a nehazardovat se zdravím, protože tady už potírání jogurtem nepomůže.

  • Pokud je kůže spálená jen mírně, s ošetřením si poradíte sami. Pokožka potřebuje okamžitou mega dávku hydratace a výživy. Tu jí dopřeje kvalitními přípravky po opalování, ideálně s obsahem panthenolualoe vera. Právě tyto látky urychlují hydrataci a regeneraci a zmírňují svědění či pálení. Dermatologové doporučují volit gely, spreje a emulze před těžkými hustými krémy. Podrážděná kůže totiž potřebuje dýchat o mnoho víc než za běžných okolností a mastný krém podyšnosti příliš nepřeje.
  • Pokud máte pocit malátnosti, může pomoct acylpyrin. Léky pomáhají snížit horečku, tlumit zánětlivé procesy, které v kůži začínají probíhat a v konečném důsledku i utlumí bolest.
  • Po opalování vždy pijte hodně vody. Tělo se bude samo snažit kůži ochladit, takže bude vypařovat víc vody. Je proto nezbytné doplnit tekutiny, abyste předešli dehydrataci i úpalu a nevolnosti.

Za normálních okolností trvá kožní buňce až 28 dní, než se přirozeně obnoví. Při spálení však tělo potřebuje rychle nahradit poškozené buňky novými, a proto se loupe. Po poškození sluncem odchází buňky v celistvé vrstvě. Není však dobrý nápad tyto šupinky strhávat. Může to vést až k nepěkným jizvám a infekci.

Je asi samozřejmostí, že spálenou pokožku je potřeba důsledně chránit před sluncem až do úplného zahojení.

P.S.: Teplé dny znamenají zvýšené pocení, pocit lepkavosti a ucpané póry. Jako první pomoc pomůže přírodní pleťová voda ve spreji MARK Face Water Neroli, kterou pleť rychle vyčistíte, osvěžíte a hydratujete. Kromě toho má i regenerační účinky, takže o pokožku zároveň pečuje. Ideální SOS vychytávka do kabelky.

Krásné a zdravé léto přeji.

MARK




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar